Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Новите бели вина на новия свят
Дегустационни репортажи
   

Новите бели вина на новия свят

29 април 2015, Вили Гълъбова

Новите бели вина на новия свят

Реколта 2014 ще остане в историята като едно от нелюбимите деца на винарите в Европа. Но дали това е така и в южното полукълбо, се питах преди в DiVino да дегустираме над 20 бели вина нов свят от реколта 2014.

Нова Зеландия

Повече от половината от тях бяха от сорта совиньон блан и никак не е изненадващо, предвид многобройните български пламенни привърженици на този сорт, че вносителите бяха наблегнали именно на него.
Оказа се, че 10 от всичките 20 вина бяха от Нова Зеландия, от района на Марлборо. Ето защо реших да проверя какво казват енолозите от Южния остров на Нова Зеландия за реколта 2014. Приятно се изненадах, че повечето са изключително позитивни за новата реколта. „Убедени сме, че Марлборо ще покаже изключителни вина от реколта 2014 и въпреки късния дъжд точно преди беритба, това вероятно ще бъде най-хубавата реколта от доста време насам”, казва Маркус Пикен, директор на новозеландската асоциация Wine Marlborough.

Сред групата на най-добрите совиньони, които опитахме в DiVino, отново едва ли ще е изненада за някого, че се наредиха Villa Maria Private Bin, Babich, Saint Clair Marlborough Estate Reserve и Saint Clair Vicar’s Choice. Много близки до тях като качество и стил се оказаха Nelson Rabbit Island Special Selection, Rongopai, Giesen Marlborough Ridgе и Better Half One Love, които със сравнително скромните си цени за категорията, 13 - 15 лв., са много добра сделка. Изводът е, че който и совиньон да изберете от Марлборо от реколта 2014, няма да сгрешите.

Чили

Истински любопитно бе как към тази група на отличниците от Нова Зеландия се съотнасяха вината от Чили и Аржентина. Очаквано чилийските вина имаха по-изразена минералност с доста пикантни, леко горчиви и смолисти тонове, но като цяло свежи, чисти и сравнително комплексни в младостта си. Най-силно впечатление направиха производителите от San Pedro с двете си вина 1865 Sauvignon Blanc Single Vineyard и Leyda Chardonnay Reserva. Дори и тяхното Gato Negro Chardonnay със скромните си 10 лв. стоеше изключително добре до два и три пъти по-скъпите си събратя. Тук искам да направя едно малко отклонение и да припомня, че брандът Gato Negro продава близо 50 000 000 бутилки годишно в над 70 страни и буквално всяка секунда някъде по света се отварят 2 бутилки от тези вина. 

За реколта 2014 в Чили казват, че е много добра, защото прибраното грозде е значително по-малко - с 25-50%, но с много добро качество. И тук, както в Нова Зеландия, след труден старт, дължащ се на ранни измръзвания, особено в района на Касабланка, сезонът продължава почти безпроблемно, без болести и със сравнително сухо и прохладно време по крайбрежието. Това в крайна сметка ражда много ароматни здрави бели вина с прекрасна свежест. Точно така видях в чашата и виното, което най-силно ме впечатли сред чилийските вина, San Pedro 1865 Sauvignon Blanc Single Vineyard - искрящо, стоманенозелено, живо и красиво, с интензивен и много сортов нос, в който се откриват нотки на коприва, цариградско грозде, сочен грейпфрут и маракуя, със средно, стегнато и свежо тяло и много дълъг, сортов финал. Добри думи заслужават и двете вина на Мигел Торес - Santa Digna Sauvignon Blanc и Santa Digna Unoaked Chardonnay - комплексни, фокусирани, свежи, чисти плодови вина, отново с известна минералност и пикантно дълъг послевкус.

Аржентина

Необичайното за тази година в Аржентина е, че в район като Мендоса, който обикновено е благословен с повече от 330 дни слънце, след рекордни горещини в началото на сезона за по-малко от три седмици пада толкова дъжд, колкото е обичайно за цялата година. Звучи тъжно познато и за някои български лозя през 2014, уви! Вследствие на това реколтата е по-малко от обикновено, по-компромисна, особено що се касае до червените вина. При белите положението е по-оптимистично, а вината от Патагония дори се считат за са по-добри от обикновено, защото в далечния юг на страната, за разлика от Мендоса, 2014 е била сравнително суха и добра година. 

Дегустирахме две аржентински вина от реколта 2014 - Argento Chardonnay и Argento Pinot Grigio, като на мен лично второто ми допадна повече и намирам, че това е едно приятно ежедневно вино, даващо ви много повече, отколкото цената му, 12 лв., предполага. То е хармонично и балансирано, със свеж нос, доминиран от лимонова кора, ананас, сено и мед и оставя много приятни цитрусово-цветисти спомени за себе си дълго след като сте го отпили. 

Saint Clair Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc 2014
Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc 2014
Nelson Rabbit Island Sauvignon Blanc Special Selection 2014
Villa Maria Sauvignon Blanc Private Bin Marlborough 2014
Babich Marlborough Sauvignon Blanc 2014
Greyrock Sauvignon Blanc Marlborough 2014
Giesen Marlborough Sauvignon Blanc 2014
Sileni Sauvignon Blanc Marlborough 2014
Giesen Marlborough Ridge Sauvignon Blanc 2014
Rongopai Marlborough Sauvignon Blanc 2014
Nobilo Marborough Sauvignon Blanc 2014
Better Half One Love Marlborough Sauvignon Blanc 2014
Argento Chardonnay
Argento Pinot Grigio