Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Розетата от България над 12 лева - все по-добри
Дегустационни репортажи
   

Розетата от България над 12 лева - все по-добри

Розетата от България над 12 лева - все по-добри

Горе-долу по това време на годината правим обзор на розовите вина - по-малко или повече финансово неангажиращи, от Северна България, от долината на Струма, от Сакар, от Прованс...

До тук публикувахме два дегустационни репортажа по темата: Розе за всеки джоб (където са изброени розовите вина до 8 лева на рафта) и 25 розета от България между 9 и 12 лева. Съвсем естествено сега предстои да разгледаме и последната ценова група - тази на розовите вина над 12 лева.

От доброто розе се очаква преди всичко свежест с леко и нежно тяло, като усещанията трябва да започват още от цвета. Старомодните розета бяха с наситени цветове в малиново-ягодова или вишнево-черешова гама. Както неведнъж сме обръщали внимание с времето избледняха и на мода днес вече са по-светлите цветове като корал, сьомга, лучена люспа или още по-бледи. Тривиалните аромати на ягода, малина и червен костилов плод постепенно отстъпват пред по-интересни и атрактивни нюанси като сушени или пресни билки, цветя, праскова, цитрус, треви, ядки, минералност и дори пушек или кафе.

Българските розета от реколта 2013 в ценовата категория над 12 лева видимо се вписват в мейнстрийма на описаните модни трасформации. Повечето от дегустираните в DiVino 21 вина бяха с цветове в бледата гама, със свежи и сочни носове (понякога с нюанс на захаросан плод), като баналният тон на малинов или ягодов компот беше по-скоро изключение. При някои (по-добрите) личи търсене на атракция в билкови, цветисти и минерални тонове. Все още телата им са може би малко по-мускулести, отколкото се очаква от едно розе, но като цяло постигнатото изглежда обнадеждаващо. А щом розетата са добри, лятото може да заповяда!

Розета от България над 12 лева:

(подредбата е по рейтинг, съответно оценка и ориентировъчна цена)

Levent Grand Selection Rose 2013

Dragomir Sarva Rose 2013

Chateau Copsa Angelica Rose 2013

Domaine Boyar Pink Diamond Rose Cabernet Franc 2013

Dives Winery Rose Special Selection 2013

Black Sea Gold Salty Hills Rose 2013

Tohun Rose from Black Sea Coast 2013

Bessa Valley Enira Rose 2013

Angelus Estate Stallion Rose 2013

Katarzyna Le Rose 2013

Minkov Brothers Le Photographe Rose 2013

Rossidi Rose Pinot Noir 2013

Midalidare Rose de Mourvedre 2013

Maryan Sense of Tears Rose 2013

Domaine Boyar Boutique Collection Rose Grenache & Mourvedre Limited Edition 2013

Medi Valley Incanto Rose 2013

Santa Sarah Rose 2013

Orbelus Paril Rose Organic Wine 2013

Bratanov Symbiose Rose 2013

Villa Melnik Aplauz Syrah & Merlot & Shiroka Melnishka Loza Rose 2013

Strymon Levunovo Rose 2013

В дегустацията на DiVino участваха Вили Гълъбова, Ефросия Благоева, Емил Коралов, Юлия Костадинова, Ясен Бориславов и Ясен Захариев.