Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Совиньоните на България!
Дегустационни репортажи
   

Совиньоните на България!

13 юли 2015, Ясен Захариев

Совиньоните на България!

Бих искал да започна този репортаж с кратка история от едно изречение, което да послужи за въведение: "Момчето, което не познаваше посоките на света с тъга гледаше, как птиците отлитат наляво". Слагам я в кавички, защото не съм я измислил аз. И така, ако приемем, че на световната карта Сансер се пада някъде напред и наляво, а Нова Зеландия далеч надолу и вдясно, можем да си представим въображаемата ос, по която се ориентират всички почитатели на совиньон блан по света. Къде сме ние по тази ос? На това е посветен и поредният ни дегустационен репортаж, посветен на българските совиньони.

Първото нещо, което бих искал да отбележа, е, че българскят совиньон блан като цяло е достъпен. Най-скъпото вино, което дегустирахме, е на цена от около 24 лв., като след него всичко останало слиза под 19 лв. бутилката. Обобщението би изглеждало така: в България можем да пием сносен совиньон за около 11-12 лв. бутилката, което както и да се погледне, си е добра сделка. Ето моята класация, в която не малка роля играе и съотношението цена-качество:

1. Edoardo Miroglio EM Sauvignon Blanc 2014 на цена около 12 лв. Вино с бистър, искрящ златисто-зелен цвят. Деликатен и сложен нос с нотки на мед и бели цветя, окосена трева и сочни тропически плодове. Свежо и заоблено елегантно тяло с много дълъг финал със сочна маракуя във вкусовия аромат. Атрактивен, совиньон, който сигурно може и да се пази 1-2 години, но аз категорично бих го пил сега. Смееш ли да чакаш? Освен това нищо на тази цена не може да се открие на хоризонта, колкото и да гледаш напред и наляво.

2. Salla Estate Blaskovo Vineyards Sauvignon Blanc 2013. Това е совиньонът, който е оценен най-високо от комисията, като има защо. Златистият цвят има чудесни оттенък и блясък. Атрактивен, леко опушен нос с нотки на цариградско грозде и грахови шушулки. Баланс между „жълти“ и „зелени“ ароматни тонове. Заоблено и меко тяло с много добра свежест и деликатен, цитрусов финал. Сочен и плътен совиньон, от който струи патриотизъм и надежда. Кара те да погледнеш с гордост далеч надолу и вдясно.

3. Tohun Winery From Black Sea Coast Sauvignon Blanc 2013. Красив бледо-жълт цвят с леки зелени оттенъци. Носът е фин и минерален с нотки на мъх и морски камъчета, коприва и грейпфрут. Сочно тяло, средно и меко с приятна цитрусова свежест и окосена трева на финала. Елегантен черноморски совиньон с отлично развитие.

4. Chateau Burgozone Sauvignon Blanc 2013. Бургозонците традиционно се представят с добри совиньони. Поне в моите очи през последните години работят здраво със сорта. Жив, златист цвят с леки зелени отблясъци. Сочен нос с кора на грейпфрут, сочна ябълка, круша и сено. Обемно и пищно тяло с добра сочност и сладост и хармоничен, леко пикантен финал. Отново ценово достъпно вино – около 12 лв. Експресивно по Новозеландски!

5. Santa Maria Sauvignon Blanc 2013. Това е поредният отличник в съотношението цена-качества. Струва около 11 лв. и е с блед, но красив сламесто-зелен цвят с гланцови отблясъци. Тревист нос с нотки на сено и сладък цитрус. Леко до средно тяло, фино и стегнато с дълъг, опушено-пикантен финал. Елегантен совиньон на отлична цена.
6. Angelus Estate Angel Sauvignon Blanc 2013. Още един финансов шампион, който ни кара да гледаме с ценово превъзходство към Сансер и Нова Зеландия, стига разбира се да не прекаляваме много със сравненията. Около 11 лв. Красив златист цвят със запазен зелен отблясък. Комплексен, сложен нос с нотки на сладки цитруси, чемшир и мъх, дървесна кора и мед. Средно тяло с добра свежест и фин, деикатно пикантен финал.

7. Marvin’s De Facto Sauvignon Blanc 2013. Отново отлично съотношение цена-качество. Пак около 11 лв. Жив, бистър светло жълт цвят със зелен оттенък. Сотов нос с нотки на бял пипер, дребни цветя, мокър мъх и варовик. Средно тяло с добра сладост и мека свежест. Относително кратък финал, но затова пък докрай свежо. Късият завършек се компенсира със следващо отпиване.

8. Maryan Kera Tamara Sauvignon Blanc Single Vineyard 2014. Совиньонът и елегантността едва ли са първите асоциации за Еленския Балкан. В случая обаче това вино ни кара да мислим точно в тези посоки. Бледо златисто на цвят с фини зелени нюанси. Сдържан, леко пикантен нос с интересни, деликатни нотки на самардала, зелена круша и мъх. Плътно и сочно тяло с приятна плодова сладост и пикантен, дълъг завършек.

9. Varna Winery Sauvignon Blanc 2014. Има нещо от лекотата на лятото в това вино. В него няма тежест, излишна претенция или прекалена сериозност. Също с много добра цена от около 10 лв. Много бледо на цвят, почти прозрачно с леки зелени оттенъци. Сочен нос с нотки на зрял грейпфрут и захаросан ананас. Леко тяло, свежо и хармонично с дълъг цитрусов завършек. Вино за жадни хора.

Понеже сме едва в началото на лятото ми се иска тази лична класация да остане незавършена. Затова и вината в нея са девет, а не десет. Ако някой от читателите реши, че трябва да добавим нещо интересно, може да пусне коментар за него в сайта на DiVino.

Ето и останалите совиньон блани от дегустацията ни:

Levent Sauvignon Blanc 2014

Angelus Estate Angel Sauvignon Blanc 2013

Terra Tangra Yatrus Sauvignon Blanc 2014

Edoardo Miroglio Sauvignon Blanc Sant’ Ilia 2014

Angelus Estate Sauvignon Blanc 2013

Pixels Sauvignon Blanc 2014

Sopot Winery Tragata Sauvignon Blanc 2014

Tohun Winery Greus Sauvignon Blanc 2014

Malkata Zvezda Enigma Sauvignon Blanc 2014

Terra Tangra Sauvignon Blanc 2014

Concerto Sauvignon Blanc 2013