Начало - Статии и новини - Новини - Състезанието за местни сортове - Винобалканика, още по-сериозно през тази година
Новини
   

Състезанието за местни сортове - Винобалканика, още по-сериозно през тази година

09 март 2015, Ясен Захариев

Състезанието за местни сортове - Винобалканика, още по-сериозно през тази година

Между 16 и 18 април тази година във Велико Търново отново ще има Винобалканика. Това е петото издание на този форум, който през последните пет години се превърна в нещо повече от конкурс. Спомням си един разговор с част от журито и организаторите по време на първото издание на конкурса през 2011 година. Мога да обобщя общата нагласа тогава така: „Нека да се опитаме, пък да видим какво ще стане“.

Четири години по-късно става ясно, че конкурсът Винобалканика се е превърнал в устойчиво явление, което привлича вниманието на все повече хора. Има разбира се и други, и по-мащабни регионални събития като Балканския винен форум (BIWC) например, но Винобалканика е единственият конкурс, в който могат да участват само вина, които са направени изцяло или с участието на местни сортове. Това са сортовете от Балканския полуостров (Proles Orientalis Negr.- PON) и Черноморския басейн (Proles Pontica Negr. - PPN).

Както тогава, така и сега конкурсът се случва изцяло заради и благодарение на Съюза на енолозите в България (СЕБ). Българските енолози, въпреки открития скептицизъм на знайни и незнайни експерти, въпреки липсата на интерес от страна на бизнеса и държавните институции, продължават да бият камбаната и да приканват за внимание към специфичните за региона сортове. Тази година СЕБ са успели да привлекат забележително международно жури, чийто състав ще бъде представен през този месец на сайта на Винобалканика. Сред съдиите са Елизабет Габи (MW), Джон Салви (MW), Робин Кик (MW), Петер Коф (MW) и Браян Дейвс (MS). От българска страна в журито ще вземат участие – доц. Христо Спасов – ръководител катедра Технология на вино и пиво в УХТ Пловдив, Васил Стоянов - главен енолог на Вила Юстина и Ясен Захариев – DiVino. И тази година регламентът е без промяна. Оценява се по 100-точковата системата на OIV, като медали могат да получат не повече от 30% от представените вина.