Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - С вкус на Прованс
Дегустационни репортажи
   

С вкус на Прованс

С вкус на Прованс

Розето е модерно! За това говори най-вече повишеният интерес на консуматорите, увеличеният му внос и непрекъснато увеличаващият се брой на български производители, които залагат на розовия цвят.

Наскоро Мидалидаре Естейт и Анжелус също прибавиха асортимент розе към портфолиото си, а някои от винарните ни вече правят повече от едно розе. (Първенството държи Домейн Бойар с шест вида розово вино от различни сортове). Розето отдавна излезе от клишето за сезонна лятна напитка и вече се препоръчва като сомелиерско предложение не само за рибни и зеленчукови ястия, но и като сериозен компаньон за различни видове меса. И наистина, чаша ароматно розе се справя чудесно с иначе трудния специфичен вкус на агнешко месо например. Нещо повече, розето излезе и от рамката на женско питие и се пие спокойно и от по-мускулестата част от консуматорите. Наскоро в София бе открит и ресторант с името Розе, където главна роля във винената листа играят розовите вина, в асортимент от 45 позиции.

Огромно значение за всичко това, което се случва у нас има популяризирането и все по-голямото разбиране на провансалските розета, считани за еталон за качество и характер.

Именно провансалското розе е на фокус в този дегустационен репортаж. Неведнъж е ставало дума за него на страниците на DiVino, но ако трябва с едно изречение да го опиша бих казала, че е вино с нежен цвят, обладаващо мъжка сила, която обаче (наистина!) се проявява по доста елегантен начин. Климатът, тероарът и стилистичните похвати на лозето и в избата са в основата, но мурведър или монастрел (другото име на сорта) държи ключа към ореола на емблематичните провансалци. Сортът е способен да натрупва доста танини и устойчиви аромати, които с времето омекват и се заглаждат. Землистият вкус, черният плод и пикантните garrique тонове идват от него. Мурведър още омекотява и дава структура на по-деликатния плодово-конфитюрен характер на гренаш и засилва изразителността на сензо и каринян – другите три сорта, които влизат в купаж за направата на провансалски розета. Това се отнася за вината в категорията AOP и VDQS. За останалите вина в категориите Vin de France и IGP се използват и други сортове грозде. Тук е момента да спомена, че качествената класификация на френските вина е в процес на актуализация от 2006 година насам и от 2012 в действие е въведена нова система. Тя се състои от три, а не четири степени и цели опростяване и по-лесно ориентиране:
- Vin de France (трапезни вина) - заместват Vin de Table, позволяват индикирането на сорт грозде и реколта на етикета;
- Indication Géographique Protégée (IGP) - замества Vin de Pays;
- Appellation d'Origine Protégée (AOP) - замества AOC.

Дегустирахме 25 проби в ценови диапазон от 15 лева до 145 лева. Прави впечатление, че цената на опитаните вина нe винаги е сигурна индикация за качеството на розетата, така че разгледайте подробно дегустационните бележки преди да посегнете към рафта в магазина.

Ето вината от дегустацията на DiVino:

Chateau D’Esclans Garrus Rose 2010 (БНК)

Chateau D’Esclans Les Clans Rose 2010 (БНК)

Chateau Minuty Rose et Or 2012 (Уайнбокс)

Les Domaniers Selection Ott Rose 2012 (Бибендум)

Minuty Prestige Rose 2012 (Уайнбокс)

Chateau d’Astros Amfora Rose 2012 (Бибендум)

Domaine Houchart Sainte Victoire Rose 2012 (Картел)

Chateau d’ Astros Rose 2012 (Бибендум)

Chateau Sainte Roseline La Lampe de Meduse Cru Classe Rose 2012 (Уайнмаркет)

Chateau Miraval Millesime Rose 2012 (Уайнмаркет)

Chateau D’Esclans Cotes de Provence Rose 2012 (БНК)

Chateau Sainte Roseline La Chapelle de Sainte Roseline Cru Classe Rose 2012 (Уайнмаркет)

Minuty Rose 2012 (Уайнбокс)

Sacha Lichine Single Blend Rose 2012 (БНК)

Chateau Montaud Rose 2012 

Chateau Sainte Roseline Perle de Roseline Rose 2012 (Уайнмаркет)

Chateau d’ Astros Cuvee Speciale Rose 2012 (Бибендум)

Chateau D’Esclans Rose 2011 (БНК)

Chateau D’Esclans Whispering Angel Rose 2012 (БНК)

Domaine Houchart Rose 2012 (Картел)

Domaine d’ Astros Cuvee Tradition Rose 2012 (Бибендум)

Famille Quiot Quod Erat Faciendum Rose 2012 (Картел)

Sacha Lichine Le Poussin Rose 2012 (БНК)

Domaine d’ Astros Rose 2012 (Бибендум)

Les Ramades Mediterranee Rose 2012

В дегустацията участваха Вили Гълъбова, Ефросия Благоева, Юлия Костадинова, Емил Коралов, Ясен Бориславов и Ясен Захариев.