Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Чилийското вино в България
Дегустационни репортажи
   

Чилийското вино в България

02 февруари 2010, Юлия Костадинова

Чилийското вино в България

Първата дегустация на екипа на DiVino.bg започна с чилийските вина, които се продват у нас. Участваха вината на вносителите Bibendum, Cartel, Cheers, Proftrade, Transimport, Winebox и Wines&Spirits

Екипът ни се събра за пръв път от близо година, за да опитаме мощните, бомбастични червени, и не толкова убедителните бели от една от най-красивите държави в Латинска Америка.

Класическите за Чили червени от каберне совиньон, карменер и мерло, а напоследък - и сира, отново ни впечатлиха с убийствена екстракция и мощ, като най-добрите сред тях категорично носят характерния аромат и вкус на море, водорасли и йод, което общо взето разделя любителите на вино на две - такива които ги обожават, и такива които ги ненавиждат. В съвременния винен свят, където все повече се ценят елегантността и свежестта, тези бомби идват малко в повече, но никой разумен човек не може да отрече, че те въздействат върху всички сетива. Е, да - понякога и натоварват. Ние останахме с отлични впечатления от тях, въпреки че на моменти дегустацията беше изтощителна. Manso de Velasco на Torres, Clos Apalta и BoRoBo на Casa Lapostolle, Kai на Errazuriz са първи със заслужено висок рейтинг, но и вината от серии като 1865, Castillo de Molina, Santa Digna, Santa Helena, Ventisquero Reserva и Vina Punto Alto предложиха атрактивно съотношение между качество на виното и цена на рафта.

Не така стои въпроса с пино ноар, който освен че е капризен и модерен, все повече е лансиран от самите чилийци като топвино, заедно със совиньон блан. И двата сорта се отглеждат в хладния климат на долината Касабланка. Пино ноар от Чили притежава типичния за сорта блед, керемиден цвят, винаги с отличен зрял червен плод на нос, заедно със задължителния за чилийските вина тон на морски дарове, черупки и йод, но все пак му липсват малко свежест и доста финес.

Идва ред на белите вина. Чилийското бяло не е като чилийското червено, и ако на червеното вино силната екстракция плюс естествена зрялост на плода стои добре, при много от белите по-скоро предполага усещане за тежест и огрубеност. Доста ясно това е отразено в рейтингите на вината. Освен това трябва да имате един важен момент на ум, когато посягате към белите чилийски вина: те също притежават онзи характерен силен акцент на море и водорасли, и много често това обърква хората, карайки ги да си мислят, че виното е коркнато. Повечето пъти не е, и няма как да е, защото често вината са затворени с винтова капачка. Разбира се има и прекрасни примери, най-вече това са совиньони от хладните региони на Чили, или ферментирали в дъб, класни, съблазнителни шардонета, но това, което ни се иска да видим в някоя от следващите ни дегустации на по-обикновени бели чилийски, е повече натурална, хрускаща свежест.

Все пак самият факт, че първата ни дегустация бе посветена на Чили и нейните вина, би трябвало да говори достатъчно: ние като дегустатори, а и пазара тук изобщо, добре приема латиновиното; успехът на Чили не е само в цената - и скъпите вина от там се продават; посоката на развитие при белите е вярна, засега само в по-скъпия ценови сегмент, но скоро може би ще има и световнопризнати совиньони и шардонета (подобно Clos Apalta и Almaviva при червените).

В тази сесия дегустатори бяха Ефросия Благоева, Лия Стоилова, Юлия Костадинова, Емил Коралов, Ясен Захариев.

Наздраве!

Ето кои са първите топ 10 чилийски вина според рейтинга на DiVino:

KAI, карменер 2006, Errazuriz

Borobo 2006, Casa Lapostolle

Clos Apalta 2007, Casa Lapostolle

Manso de Velasco 2005, Miguel Torres

1865 Carmenere 2007, San Pedro

Carmenere Single Vineyard 2007, Errazuriz

Cuvee Alexander Chardonnay 2007, Casa Lapostolle

1865 Syrah 2006, San Pedro

Cuvee Alexander Pinot Noir 2007, Casa Lapostolle

Max Reserve Cabernet Sauvignon 2006, Errazuriz


всички вина от дегустацията