Начало - Статии и новини - Места - Чудесата на Вила Юстина
Места
   

Чудесата на Вила Юстина

05 април 2017, Любомир Бояджиев

Чудесата на Вила Юстина

Мога да кажа, че имах представа за вината на Вила Юстина, но не бях посещавал самата изба. Когато го направих, си дадох сметка, че съвсем не става дума просто за вината на един от многообещаващите български производители. Останах наистина впечатлен от мащабите и методичността на работата във Вила Юстина.

Избата е разположена в покрайнините на Родопската яка, в с. Устина, район с богата винена история, на по-малко от 30 км от Пловдив. Пристигаме в основната част на избата, откъдето се насочваме към лозята, водени от енолога Красимира Кодукова. Тя е винен гид на Вила Юстина и се занимава с посрещането на гости и винения туризъм. По пътя минаваме покрай огромна фигура на петел, който, както разбираме, символизира мъжкото начало. Именно това е петелът от логото на Вила Юстина, а статуята е изработена от македонския художник Кольо Мишев. Съвсем скоро разбирам какво точно наричат тук „парк-лозето”... Освен лозята, засадени в подножието на Родопите, между избата и издигащия се на север хълм, пред нас се простира чудесно поддържан парк. С помощта на Красимира, на главния енолог Васил Стоянов и на главния агроном Николай Траянов научаваме стъпка по стъпка подробности не само за избата, а и за цялото имение Вила Юстина, защото то наистина е такова. На върха на лозовия масив се издига кула, специално за посетителите, откъдето се открива прекрасна гледка към селото и планината. Така човек може да добие много добра представа за разположението на лозята.

В момента Вила Юстина разполага с 40 ха лозя, включително и младите. За производството на вина с марката Villa Yustina обаче на този етап се използва гроздето от около 25 ха лозя, като капацитетът на избата е 300 тона. Тук е мястото да се отбележи, че основното, което характеризира това място в подножието на Родопите е варовикът. Хумусно-карбонатните почви, или така наречените рендзини, са особено подходящи за отглеждане на совиньон блан, совиньон гри, коломбар, шардоне, траминер, алиготе и семийон. От червените сортове в плододаване са мерло и пино ноар, а новозасадените са рубин, каберне фран и мавруд. „За мавруда сме си събирали стари кукленски калеми, не са мавруд 1 или 2", споделя тайните си Васко Стоянов. Докато разглеждаме имението тече гроздобер на масивите с траминер. Въпреки необичайната година, хората от Вила Юстина не се оплакват от реколтата, защото са направили всичко, каквото е трябвало. „2016 си е година с аномалии, разказва Николай Траянов. Тръгна накриво още от февруари: топлото време подлъга растенията, после през пролетта имахме студове. На 27 април падна слана, а температурата беше минус 2 градуса. Качеството тази година е много добро, но добивите са по-малки”.

Връщам се отново на така наречения парк-лозе. Освен задължителните за една изба лозови масиви, тук има цели плантации, засадени с пауловния - прословутото бързорастящо дърво, което освен като декоративно парково растение печели все по-голяма популярност и у нас заради дървесината му. Любопитството ми наистина се изостря, когато разбирам, че отглеждат непознатата за мен облепиха – дърво, чиито плодове са сред най-полезните и здравословни, познати на човечеството. Използват се в козметиката и като хранителни добавки, като най-ценни са свойствата им за лечение на най-различни заболявания и за укрепване на имунната система. В екипа на Вила Юстина тепърва ще се разработва план за максимално оползотворяване на това невероятно растение. Имението включва още насаждения от кайсии, лешници, 6 дка зеленчукова градина, 3 рибарника, 20 ха люцерна, 10 ха царевица, 30 ха житни насаждения... За поддръжката на всичко това се грижи постоянен екип, който работи целогодишно, без да се ползват наети за кампаниите хора.

Човекът, който стои зад всичко това, е собственикът и създателят на Вила Юстина, инж. Милко Цветков. Достатъчно е само да се запознаеш отблизо с това, което се прави тук, за да се убедиш, че става дума за един наистина забележителен пример за предприемчивост. Но и не само, защото очевидно, че е налице и много страст към виното. Милко Цветков е собственик и изпълнителен директор на Томика – Метал, един от най-големите производители на оборудване в областта на фармацевтичната, химическата и хранително-вкусовата промишленост, включително и за винарството. Фирмата е специализирана в изработката на резервоари, процесно оборудване и съдове под налягане, като голяма част от продукцията се изнася на външния пазар. Първоначално идеята е да се направи малка експериментална изба, където да се разработват нови съдове и съоръжения за нуждите на винопроизводството. Нещата обаче се развиват доста добре и съвсем скоро Вила Юстина се превръща в един от разпознаваемите производители на висококачествено вино у нас. През 2016 година избата отбеляза 10 години от създаването й, но в действителност търсенето на подходящо място започва още през 2002 г. През 2007 г. е първата кампания, а през 2008 г. се засаждат новите лозови масиви. Първото емблематично за избата вино от серията Monogram мавруд & рубин е реколта 2009.

Очевидно е, че тук се мисли в много дългосрочен план и се напредва стъпка по стъпка. „Стремим се не само да продаваме един уникален продукт като виното, но и да предлагаме качествена услуга винен туризъм", разказва Красимира Кодукова, докато ни запознава с Пътя на виното. От разговора си личи, че с екипа енолози Костадинка Рахова и Илия Лунголов под ръководството на Васил Стоянов са на една вълна. Васко не пропуска да подчертае, че мястото, където се намира Вила Юстина е „най-варовитият участък с най-малко усвоимо желязо“. „Другите търсят стрес, ние си го имаме поначало”, споделя агрономът Николай Траянов, сякаш двамата най-естествено си подават реплики. „Компенсирането на желязото правим с листна тор. Правим и схеми да подкисляваме почвата, защото PH-то е много високо... Важното е да си намериш баланса.”

Обратно в избата, Васко Стоянов лично ни показва ферментационните съдове, разработени от Томика – Метал. Те позволяват пълен контрол на целия производствен процес след постъпването на гроздето. Един от многото поводи за гордост са ферментаторите под налягане собствено производство. И наистина избата представлява един истински шоурум на продукцията с марка Томика – Метал, а съдовото разнообразие позволява на екипа енолози да експериментира в търсене на най-доброто вино. Сериозно внимание се отделя, разбира се, и на бъчвите, които са разделени почти поравно между френски и български дъб. „Маврудът става по-добре в бъчви от български дъб. Все още не съм открил подходящата френска бъчва за него”, споделя Васко Стоянов.

Може би обиколката ни във Вила Юстина щеше да приключи някъде на това място, ако вечно търсещият Милко Цветков не беше решил да създаде и животновъдна ферма в рамките на имението. Тук, в западното подножие на хълма с лозовите масиви, се намира първото в страната стопанство за кози от южноафриканската месодайна порода Боер! Ако не бях видял с очите си тази ферма, трудно щях да си представя чистотата и чудесните условия, при които се отглеждат животните. Достатъчно е да спомена, че за пълния им комфорт допринасят… автоматични чесалки. Водач из фермата ни е главният зооинженер, Адриян Андреев, който ни запознава и с представителите на другите породи кози - българска бяла, тогенбургска, англо-нубийска, алпийска... Основна причина за появата на тази ферма в рамките на Вила Юстина освен страстта на собственика Милко Цветков е и традицията да се отглеждат кози в подножието на Родопите. Най-силен е обаче аргументът, че хубавото вино си подхожда най-добро с месо от най-качествените породи. Фермата е създадена през 2014 г., като на мястото на стари селскостопански постройки са изградени сегашните модерни помещения. Капацитетът е 300 кози майки с 500 ярета, но сега са все още 210 животни, включително яретата.

Приятната изненада от нашата обиколка из фермата на Вила Юстина обаче достига върха си, когато забелязваме странни животни, които по бегли мои спомени приличат на южноамериканска лама. Оказва се, че съм много близо в предположенията си и става дума за току-що остригани алпàка. Тези животни се отглеждат заради вълната, която се смята за най-скъпата в света. Фермата на Юстина съвсем не се изчерпва с козите и странните обитатели на Южна Америка. Съвсем скоро си даваме сметка, че се намираме в истински зоопарк! Тук има диви прасета, различни видове елени, муфлони, понита, магарета; огромно разнообразие от пернати, сред които колумбийска брама (едра месодайна порода кокошки), бял и черен маран (френска порода кокошки), различни фазани, пауни. Изобилие цари и в зеленчуковата градина, където се отглеждат краставици, домати, патладжани, чушки, лук... В специален разсадник се полагат грижи за по-екзотични цветя и растения. Не трябва да забравяме и трите рибарника, в които съжителстват шаран, амур, толстолоб, сом... Едно истинско самооиздържащо се стопанство, което разчита на чудесните природни условия и произвежда необходимия фураж за изхранването на всичките му обитатели. Тези невероятни възможности само допълват идеята да се предлага комплексна туристическа услуга. Размахът във Вила Юстина съвсем не спира дотук. В момента до избата се изгражда етнографски комплекс с различни работилници за занаяти и специална открита сцена за фолклорни танци. Гостите ще бъдат настанявани в къщи, като общата леглова база трябва да достигне до 100.

И така, тръгваме си от Вила Юстина наистина впечатлени от направеното през тези десет години и с обещанието да се върнем отново!
Повече за възможностите за винен туризъм във Вила Юстина можете да научите в техния интернет сайт.