Начало - Статии и новини - Места - Вторият живот на гроздовите семки
Места
   

Вторият живот на гроздовите семки

Вторият живот на гроздовите семки

Много преди съвременните учени да анализират антиоксидантните полифеноли, резвератрола и флавоноидите и да ги докажат като научни формули, се е знаело за лечебните и козметичните свойства на гроздето и виното.

В античността гърците смесвали червено вино с екстракти от треви и го втривали в кожата на лицето и тялото, за да придобият красив силует и свеж тен на лицето. Тайната на подмладяващото му действие е била известна и на древните римляни. За да имат гладка и красива кожа, те вземали вани, в които добавяли младо червено вино. Луи Пастьор пък твърди в свой труд, че виното е най-здравословната напитка.

Съвременната винотерапия с козметични средства, произведени на базата на остатъчни продукти от гроздова мъст, съществува от близо две десетилетия и, както повечето гениални измислици на човечеството, е плод на случайно подхвърлена идея.

Всичко започва с една есенна разходка на професор Веркотрен от Университета по фармация на Бордо във фамилното имение Chateau Smith Haut Lafitte по време на винената кампания. Годината е 1993. Когато видял купчините остатъци от пресованата гроздова мъст, професорът възкликнал „знаете ли, че изхвърляте съкровища”. Собствениците на имението Матилда и Бернар Томас веднага проявили интерес и се запознали по-подробно с чудодейното натрупване на антиоксиданти в полифенолите, съдържащи се в гроздовите семки, и способността им да предпазват кожата от свободните радикали, забавяйки стареенето.

Екстракцията на полифеноли е най-голяма в гроздовите семки – 60%, в ципата на гроздето е 30% и само 10% в гроздовата пулпа. Именно тези резултати на разпределяне на полифеноли в гроздето дават тласък и основание на концепцията, че остатъците от гроздовата мъст след ферментация са най-подходящи за използване и създаване на козметични продукти с високо съдържание на полифеноли. През 1994 двамата съпрузи регистрират патент за метод на екстракция и стабилизация на полифеноли, а през 1995 вече имат козметична линия с три продукта, изготвени на базата на натурални извлеци от гроздови семки. След четири години отварят първата вино-спа с името Les Sources de Caudalie в техния замък в Бордо.

Разбира се, преди да се превърне в козметичен продукт, гроздовата мъст се изсушава, а гроздовите семки се смилат до миниатюрни ексфолииращи частички. Добавя се минерална вода, обогатена с билкови екстракти, гроздови масла, извлеци от вино и винени дрожди. Ароматите на натуралните субстанции напомнят най-прекрасните есенции от палитрата на виното – нюанси от плодови нотки на боровинка, къпина, праскова, маракуя, цитруси, ликорис с изкусителни конфитюрени ухания.

За кратко време винотерапията се превърна в модерен начин да се погрижиш за здравето и външността си, като се потопиш в света на винените удоволствия. Усъвършенстваното френско изобретение, което всъщност възражда стари рецепти за красота, вече се радва на голяма популярност в целия свят.

Цялата статия може да прочетете в брой 4 на сп. DiVino Magazine