Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Шампанско и креман – да опитваш звезди!
Дегустационни репортажи
   

Шампанско и креман – да опитваш звезди!

15 декември 2011, Юлия Костадинова

Шампанско и креман – да опитваш звезди!

Миналата седмица разбрах, че имам страхотна професия. Зная, че много мои приятели са убедени в това, но честно да си призная – понякога сериозно се съмнявам. Съмненията ми в тази въпросна седмица обаче се изпариха със скоростта, с която финия мус от искрящи бели мехурчета спада в чашата с пенливо вино, за да остане само златистата течност с безкрайна броеница от мънички перли в средата. Първото пенливо в дегустацията на шампански вина и кремани..., после още едно и още едно, докато наистина ти се прииска да извикаш като монаха Периньон: “аз пия звезди!”.

За северната френска област е изписано страшно много. Обикновено около Коледа и Нова година, заедно с малко лицемерна благотворителност, винаги става дума и за пенливите вина на Шампан. Не ми се иска да бъда банална, затова само ще подчертая за пореден път, че пенливото вино, което се продава за 3-4 лева и шампанското, са две абсолютно различни неща (не, не е само маркетинг и не е само въпрос на цена). Тоест ако четете този текст и си мислите наум “аз не обичам шампанско”, очевидно не го познавате.

По-интересно ми се струва сега да припомня разликата между шампанско и креман. Тя всъщност е много простичка и много лесно се помни – креман се нарича всяко пенливо вино, получено по метода на шампанските вина, но произведено в останалите френски области (тоест всички без Шампан). Повечето от креманите имат чудесни вкусови качества, често много близки до оригинала, но тъкмо заради “авторските права”, французите са приели да започнат промяната първо в собствената си страна. Така са сигурни, че никой никога няма да нарича искрящото си вино с определението “шампанско”, просто защото то не е от Шампан. Точка. Горе-долу като с коняка.

Във въпросната историческа дегустация имахме два кремана от Бургундия – на Albert Bichot Cremant Brut (вносител са БНК) и Vignerons de Mancey Cremant Blanc de Blanc (внос на La Cave), които бяха чудесни – освежаващи и деликатни, наистина близо до истината, а и на добри цени.

За останалите шампански ще е несправедливо да говоря генерално, затова ще се опитам да ги разгранича вкусово и така да дам някаква груба насока, за да можете по-лесно да откриете “своето”.

Ако предпочитате шампанско с по-деликатен нос и освежаващо присъствие, с повече сочен плод и съблазнителна коричка хляб във вкусовия аромат, то тогава ви препоръчвам да изберете между Ajala Zero Dosage Brut Nature (от Wine Market), H. Blin Brut (внос на Viexcellence) или Haton Reserve (вносител - La Cave). "Крехки", много елегантни шампански, които ще допаднат на всички.

Най-класическият вкус на шампанско с балансирана свежест на жълт плод, вплeтена заедно с нежни аромати на семка от ябълка и коричка хляб, ще откриете в шампанските Taittinger Brut Reserve (вносител - Winebox), Moet & Chandon Imperial Brut (от Avendi) и G.H. Mumm Brut (Pernod Ricard Bulgaria). Това са шампански по учебник.

Когато към класиката предпочитате да има и малко пикантност, по-солидно присъствие в тялото и дори захаросани цитрусови корички, тогава ви съветвам да избирате между Louis Roederer Premiere Brut (внос на Bibendum), Ayala Majeur Brut (от Wine Market) и Bollinger Special Cuvee Brut (също от Wine Market). Зрелищни и вкусни шампански.

И така стигам до една група, която на мен ми е особено любима, това е в голяма степен “моето” (макар, че няма да се откажа от нито едно друго от описаните до тук!). Това са шампанските със силно изявени минерални акценти, по-стегнати и свежи тела, дължина на вкуса и деликанта пикантност. Такива са Gosset Excellence Brut (вносител е Елит Вин Комерс), Taittinger Les Folies de la Marquetterie (внос на Winebox), Taittinger Millesime Brut 2004 (също на Winebox) и Louis Roederer Millesime Brut 2004 (от Bibendum). Класика, солидност, финес – всичко в едно.

Е, накрая остава най-доброто. Не мога да не отделя специално внимание на шампанското Krug Grand Cuvee (вносител е Avendi). Няма да забравя първия път, когато получих Krug като подарък за рожденния си ден и го изпих с колегите – беше страхотно! Сега беше не по-малко специално– едновременно фино и дълго, маслено и вкусно.

Ще завърша кратко, с една трибуквена дума: кеф. Май наистина имам добра професия.

Всички пенливи вина дегустирани в DiVino