Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Cristal-но чисто!
Дегустационни репортажи
   

Cristal-но чисто!

07 декември 2015, Яна Петкова

Cristal-но чисто!

Светът отново е шампанско. След седем години на тъга, разбирай спад в продажбите, 2015-та се приготвя да запише в архивите на Шампан рекордните 4,75 милиарда евро оборот, надминавайки 2007, когато 338,7 милиона бутилки напускат избите на региона и реализират 4,56 милиарда евро оборот. 52,8% от продажбите на шампанско се реализират във Франция, с особена сила през последните няколко месеца на годината. Логично, искрени са надеждите, че трагичните събития през ноември в Париж няма да сринат така добре започналата година.

Увлекателната и наситена с невероятни събития история на шампанското може да изпълни томове, дори обяснението на технологията за произвеждането му се чете като приказка (повече от достатъчно материали могат да бъдат намерени в секцията Енциклопедия на DiVino.bg). Днес Шампан е единствената винарска област във Франция, в която можете да чуете изречението: “Съжаляваме, но виното ни свърши”, а французите изпитват почти бащинска нежност към искрящата напитка. Как и защо то се превръща в символ на лукс е въпрос, подобен на този кога точно маймуната се е изправила и защо - въпрос е на дълга еволюция на вкусове, моди и технология и съвпадение на исторически обстоятелства. Началото на модата “шампанско”, която никога не е отшумявала, би могло да се търси в човешките сетива и техните предпочитания към леко и освежаващо питие. Кадифената мекота на муса и финеса на мехурчетата в шампанското носят в себе си това точно премерено съотношение между възвишеност и упадъчност, което кара хората да изпадат в празнично настроение и да вярват, че ще настъпят и по-добри дни.

В България принципно не говорим или пишем често за шампанско и пенливо вино - дегустационните репортажи на DiVino или на някои винени ентусиасти, и без това смятани за странни от приятелите си, и това е. Така нареченият средностатистически потребител се сеща за пенливото вино най-често когато поредната година се запътва към вратата и чувството, или принудата, за празничност го принуждава да купи една бутилка.

И все пак, класата на истински доброто пенливо вино и шампанско, изразяваща се в чистото и неподправено удоволствие от пиенето му, си проправя път към сърцето и душата на българите и те започват да търсят, да питат, да искат да научат. Само така можем да обясним радващия окото факт, че ако преди десет години у нас можеха да се намерят вината на две-три от големите шампански къщи, то днес имаме избор, който включва дори малки производители от Шампан. Така можем да обясним и факта, че изложение като Discover Vino - специални вина (за пенливи, шампански, подсилени и десертни вина) беше възможно. И логично, така можем да обясним това, което се случи на това изложение – първата по рода си у нас вертикална дегустация на шампанското Кристал, престижното кюве на къщата Луи Рьодерер, от реколти 2005, 2006 и 2007.

Почти всяка къща в Шампан има история, достойна за роман. За мен това започва още с решението произвеждащите вино в региона да се наричат къщи, а не изби. „Къща“ винаги ми е звучало като достолепна и свързана с традициите и историята на региона институция. Истината е къде по-прозаична и „къща“ се използва за да обозначи много по-силната маркетингова и търговска функция, която имат големите производители, сравнени с обикновените изби.

Къщата Рьодерер, подобно на всички големи имена в света на шампанското, може да погледне назад към два века гениални исторически решения по отношение на лозарство, винарство и търговия, които продължават и в наши дни. Особено подробната им страница в интернет ще информира по-любопитните, тук ми се иска да очертая по-важното и отличаващото ги, както и да споделя лични виждания за стила на къщата, който е най-важното за едно шампанско и който, както се оказа поради стечение на обстоятелствата, ми е добре познат.

За Рьодерер трябва да се помни, освен, че са една от последните семейни къщи, че те имат особено силна връзка със земята, която датира от 165 години. Когато през 1850 година Луи Рьодерер купува първите 100 хектара земя, в гран крютата на Шампан, това е практика, силно противоречаща на обичайните за това време. Твърдо убеден, че всичко зависи от качеството на земята и контрола, който тя ти дава в последствие върху виното, той продължава да търси и купува едни от най-качествените лозя на Шампан. Земята, почвата, лозето, тероарът, наречете го както искате, се усещат особено силно във всичките вина на Рьодерер.

Разбира се, че от Рьодерер не подминават и актуалните за века ни въпроси относно земята и начина, по който се обработва тя и започват задълбочени изследвания на това как реагират техните лозя на биоземеделие и биодинамика. През 2000 година вещият и емпирично настроен шеф-технолог на Рьодерер, Жан-Баптист Лекайон, разделя лозята на къщата на една трета био земеделие, една трета биодинамично и една трета - конвенционално. В продължение вече на петнайсет години грозде, мъст и вина от трите секции се дегустират и оценяват поотделно и това ще продължи още поне двайсет години, защото „Да имаш контрол е единственият начин да останеш реалист, а не просто вярващ“, казва Лекайон.

За протокола: биодинамиката побеждава убедително във всички най-ценни лозя на къщата, докато резултатите, които дава във второстепенните не са толкова убедителни. Или, за да говорим с цифри: 20% от реколта 2007 на Кристал, и 100% от изключително рядкото Кристал Розе от същата реколта, са от биодинамични лозя.

Друго, с което светът винаги ще помни Рьодерер е тяхната бяла бутилка без вдлъбнатина отдолу. Бяла (от бяло стъкло), за да не съдържа евентуална отрова, и без вдлъбнатина, за да не може да се постави взрив в нея, знаковата бутилка на Рьодерер приютява първото Cuvée de Prestige в историята на Шампан, създадено през 1876 година за руския Цар Александър II и наречено Cristal (първата бутилка е изработена от фламандски майстори стъклари).

Цар Александър II е наричаният от нас “Цар Освободител“ и да се снимате с бутилка Кристал пред паметника му в центъра на София е едно от много малкото неща, които вие можете да направите по-бързо, отколкото милион други фенове на виното по света.

Кристал принципно е купаж от 60% пино ноар и 40% шардоне, като 15 до 20% от бленда отлежават в дъбови бъчви. В качеството си на едно от най-скъпите престижни кювета в Шампан (около и над 300 лева за бутилка от 750 мл), то често предизвиква чудене кое го прави толкова скъпо. Извадете си моливите и да смятаме заедно:

- Принципно шампанското е скъпа работа – светът иска още и още и въпреки, че Шампан разшири АОС лозята си, което предизвика страхотни освирквания от други области, които не могат да го направят, то пак не стига. Кристал излиза в сериозния тираж от средно 400 000 бутилки за реколта и пак не стига. Преди години мои колеги от Австрия ме питаха дали има начин да им продам малко Кристал, защото били чули, че в София имало неизпити бутилки от квотата, докато във Виена тя свършвала през първите шест месеца на годината. След като стана ясно, че това е невъзможно, те просто се качиха на самолета до София и в продължение на един уикенд дадоха най-доброто от себе си, за да намалят наличностите;

- Кристал се прави само в много добри години и от най-престижните и стари лозя на къщата: най-малко 25- до 30-годишни лозя, част от тях дори 60-годишни. Добивът от тези лозя е значително по-малък от останалите;

- В тези лозя, както вече споменахме, не се използва никаква химия (която би била бързо и лесно решение при евентуални проблеми). Някои от тях се орат с коне. Изискват огромна като обем и сериозна като познание работа;

- В избата всеки парцел, не само тези за Кристал, ферментира отделно. Говорим за 411 парцела, ферментиращи в 450 резервоара, които формират базовите вина за всички кювета на къщата. Ако можете, представете си каква отговорност е да се подберат вината за Кристал и ще разберете защо Жан-Баптист Лекайон казва, че ако не правеше вино щеше да се занимава с философия;

- Ръчен ремюаж, 6 години отлежаване в избата и минимум 8 месеца в бутилката след дегоржиране, изобщо неизброима е плеядата детайли, които формират едно велико вино.

Стилът

Всяка една къща за шампанско живее в съзнанието на клиентите си посредством своя стил. Именно затова най-продаваното кюве на всяка къща обикновено се нарича и signature blend и затова един от енолозите от региона със сериозна практика споделя, че за него е много по-трудно да подбере вината за него, отколкото за престижния. Ако при престижния бленд, като Кристал например, реколтата и земята не само, че имат значение, но е от изключителна важност да бъдат подчертани, при стандартния бленд, например Луи Рьодерер Брут Прюмие, всичко застава зад стила на къщата, който по всяка вероятност е формиран преди повече от четвърт век и оттогава не се е променял, независимо от реколтата или какво ви говорят звездите. Пазенето на стандарт, винаги и във всеки бранш, е задача за поколения и малко са готовите за нея.

Рьодерер се позиционира в по-пищната част на стиловата скала в Шампан и стилът на къщата е този на търпение и прецизност, които раждат по-обли и чувствени вина. Леко встрани от този стил е Кристал, който комбинира в себе си пълни противоположности на пръв поглед: сила и деликатност, дискретност и прецизност. Опитайте се да погледнете на виното като на човек обаче и ще разберете, че подобна комбинацията не е невъзможна. Това, което винаги се открива в един Кристал е: минералност, светъл плод и цитрус и наистина сериозна дължина. В зависимост от годината и своите възприятия можете да добавите ядки (сурови или печени), печена ябълка, мъх, гъба. Кристал е вино, което отлежава изключително добре и запазва свежестта си в продължение на повече от 20 години.

Опитването на Кристал само по себе си е събитие в живота на всеки, обичащ виното. Опитването на три реколти е откровение, което може да ни каже много неща - както за виното, така и за самите нас.
Оценките и дегустационните бележки на DiVino можете да намерите по-долу.

P.S. Екипът на DiVino изказва своите благодарности на екипа на вносителя на Луи Рьодерер за България, Бибендум, за възможността да бъдем част от това преживяване!

Cristal 2005 Louis Roederer

Cristal 2006 Louis Roederer

Cristal 2007 Louis Roederer