Начало - Статии и новини - Новини - DiVino Топ 10 - 1 място
Новини
   

DiVino Топ 10 - 1 място

13 февруари 2016, DiVino

DiVino Топ 10 - 1 място

1. Dragomir Rubin Reserva 2012
91 точки
DiVino рейтинг 4
66 лв.

Един рубин, който искри с блясъка на едноименния скъпоценен камък - това е виното под #1 в DiVino Топ 50! Плод е на голяма любов - в избата и в живота - на семейство Драгомир (енолозите Наталия Гаджева и Константин Стоев), които вече десет години ни показват силата на търпението по пътя към големите вина.

(Публикувани са фрагменти от интервю с Наталия Гаджева и Константин Стоев от Драгомир, подгответно за брой 20 на DiVino Magazine с автор Веселина Маринова.)

Във виното, ако успееш да обвържеш елегантност и мощ в едно хармонично равновесие, ето това е – става запомнящо се, интригуващо, носи вдъхновение, кара те да мислиш за него. Такива са вината на Драгомир и ако е вярно, че при малките производства виното изразява характера на създателите си, то това важи за Наталия и Константин и техните вина. Който познава това семейство винари, а те са добре известни в бранша, ще се съгласи, че едни и същи думи могат да охарактеризират както тях самите, така и вината им: жизнерадостни и енергични, силни и открити, елегантни и в неизменна хармония.

Семейство Драгомир станаха известни с целенасочената си работа с местни сортове, важна част от философията им във винарството. Вината им се продават основно в ресторантите, в някои специализирани магазини и на частни клиенти, а почти във всяко вино задължително има и български сорт.

"Вече 70% от вината ни са с български сортове", казва Наталия Гаджева, "което е нормално - по какъв начин може да се идентифицира една винарска страна, ако не с онова, което е специфично за нейната територия? И аз, и Константин сме твърдо убедени, че трябва да се работи с местни сортове. Не само ние, доста колеги са на това мнение. Неотдавна имахме дегустация с едни американци и те споделиха, че пазарът в световен мащаб се обръща към новото, към интересното и специфичното, към експериментите. Българите сме традиционалисти като консуматори и по-скоро обичаме да поръчваме и купуваме, каквото познаваме добре. Но ако пиеш цял живот каберне совиньон и совиньон блан, как ще разбереш, че има толкова други добри и интересни вина?“, завършва нежната половина на енологичното семейство.

"Идеята ни за белите сортове е да наложим димята, който според нас има добър потенциал, но искаме да го предложим в различни стилове", смята Константин Стоев и допълва "разбира се, много сме доволни, че в последните години успяхме да наложим българския сорт рубин".

Онези винолюбители, които от няколко години познават добре Драгомир и са се доверили на техните вина, с интерес и удоволствие следят как стилът отива във все по-фината и елегантна гама и изобщо как качеството постоянно расте. Това се отнася и за много от другите внимателни и амбициозни български производители, но, както казва Наталия Гаджева "Има нужда от доверие! Нали знаете колко трудно ще накарате французин да пие испанско вино или италианец – австрийско? Е, с българите не е така. Скоро пак чухме коментари от ресторантьори, че консуматорите се плашат от непознатите вина, най-вече от български сортове", обясняват енолозите от Драгомир. "Ако са готови да експериментират, то ще е с пино гриджо, което опитват за пръв път, но не и с димят. Пино гриджото им звучи по-модерно и по-атрактивно, а пък димятът, щом е български, няма да е хубав. Този манталитет е изпитание за издръжливостта ни – нашата и на колегите. Кога ли ще се пречупи мирогледът на българския потребител, така че да заяви „аз ще пия оттук нататък качествени български вина?“, задават реторичния въпрос, който вълнува всички български винари, семейство Драгомир.

Последната дума е на Константин Стоев, който казва, че "двайсет и пет години работим в бранша, от 10 години имаме Драгомир и мога да твърдя, че сега вината, които се създават и се правят в България, са много по-зрели, оформени, елегантни, въобще от много по-висока класа. Не говоря за нас, а изобщо в България".

Това, смятаме, че е един достоен финал на всички представени вина в DiVino топ 50!

Дегустационна характеристика:
Много интензивен, непрогледен цвят с красиви оттенъци на развитие - гранатово-керемидени. Въздействащ, запомнящ се нос, който се развива непрекъснато. Долавят се благородни аромати на сушени горски плодове, солени, печени орехи, печени кестени, йод и риган. Гладко, кадифено с много плътно тяло и благородно развитие на ароматите и във вкуса - орехова шума, сушено месо, гъби. Много дълго, класно вино с отличен потенциал за стареене в бутилка (2015-2020). 2025 бутилки

Как дегустираме