Начало - Статии и новини - Новини - DiVino Топ 10 - 2 място
Новини
   

DiVino Топ 10 - 2 място

12 февруари 2016, DiVino

DiVino Топ 10 - 2 място

Първият подгласник в DiVino Топ 50 за 2015 е:

2. Salla Estate Cabernet Franc 2013
91 точки
DiVino рейтинг 4
43 лв.

Сребърният медалист е третият каберне фран в топ двайсетицата на класацията ни. Което идва да покаже, че този сорт е намерил не просто добра почва у нас, а може би и втора родина… Кой може да каже какво ще се случи в бъдеще, но някак си ние убедено вярваме, че българският каберне фран може да даде на света меки, елегантни, красиви и дълбоки, но и "весели" и чаровни червени вина. Това, което българските винари постигнаха със сорта до момента изцяло го потжърждава.

Каберне франът на Салла Естейт прилича на ослепителна красавица без кой знае колко аксесоари по себе си, прекрасна и естествена, такава каквато си е. Ако видите това лозе ще разберете защо! Върху варовик с юг-югозападно разположение, част от Провадийското плато, над него се е сгушила средновековната крепост Мухалийското кале. Магическо място, но ако се случи да попаднете там по време на гроздобера, непременно опитайте каберне фран на лозето и ще разберете защо това вино е толкова чисто, толкова естествено, сортово и красиво. То е просто чистата радост!

Енолог на Салла Естейт е Анелия Христакиева, а малкото стопанство в село Блъсково включва още къщи за гости, конна база, където се отглеждат кончета от рядката порода липицанер, и органични зеленчукови градини.

Дегустационна характеристика:
Много плътен, непрогледен пурпурночервен цвят. Носът е сладостен и атрактивен с ликьорени нотки (crème de cassis), кожа, черен шоколад, дим и захаросана череша. Стегнато, заоблено и плътно в устата с много фини, кадифено меки танини и с великолепен, зрял плод във вкусовия аромат. Завършва със силно изявена сладка ванилия и дим в послевкуса. Вино със сериозен потенциал и атракция. (2016-2020). 2 300 бутилки.

Как дегустираме