Начало - Статии и новини - Новини - DiVino Top 10 за 2016 - пето място
Новини
   

DiVino Top 10 за 2016 - пето място

12 март 2017, DiVino

DiVino Top 10 за 2016 - пето място

#5 в DiVino Top 10 за 2016

Rubaiyat Red 2013 купаж
DiVino рейтинг 4
92 точки
29 лв.
5 500 бутилки

Дегустирано: ноември 2016
Производител: Винекс Преслав
Произход: района около Велики Преслав

Червеният бленд на изба Винекс Преслав Rubaiyat Red е сред петте най-добри вина на България според DiVino и това е огромен успех не само за винарната, но и лична победа за неговия създател - Стефан Пирев.

Стефан е явление в българското вино, изключително търпелив и ученолюбив винар и след като доказа, че е може би най-добрият уайнмейкър на бели вина (Rubaiyat Chardonnay 2009 е единственото бяло вино, влизало в DiVino Top 10, при това на второ място, като подгласник на победителя), дойде време и работата му с червените сортове да му донесе награда!

Както е отбелязано и в дегустационната характеристика, червеният бленд Rubaiyat е със структурата на Великата китайска стена, което му отрежда потенциално много дълъг живот в бутилката и сме сигурни, че след десет години ще носи дори по-голяма наслада. Наистина елитно вино и заслужен успех за Стефан Пирев и Винекс Преслав.

Ще завършим с думите на Омар Хаям, вдъхновителят на всички вина Rubaiyat:
"Ще дойде краят, но кога – кой знае?
Да пием вино – истината май в това е."

Дегустационна характеристика на виното:
Купаж от Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc & Shiraz & Merlot с непрогледен, рубинен цвят. Носът е изключително атрактивен, сочно плодов и същевременно пикантен с нотки на къпина и черна череша, синя слива с канела и карамел, тъмен шоколад и ванилова шушулка. Тялото е със структура като Великата китайска стена - мощно и обемно, но с добре стопени, кадифени танини. Отлична дължина и пикантна сухота на финала. Вино, което задължително трябва да отлежава още поне 4-5 години преди да се отвори, и показва потенциал за стареене от поне 10 години. (2020-2028)

всички вина 1-20 място