Начало - Статии и новини - Новини - DiVino Top 10 за 2016 - първото място!
Новини
   

DiVino Top 10 за 2016 - първото място!

16 март 2017, DiVino

DiVino Top 10 за 2016 - първото място!

#1 в DiVino Top 10 за 2016

Zagreus Vinica Mavrud 2013
DiVino рейтинг 4
92 точки
27 лв.
30 000 бутилки

Дегустирано: февруари 2016
Производител: Загрей
Произход: село Виница, първомайско

Загрей (от старогръцки Ζαγρεύς), означава "великият ловец" и се счита за първообраза на бога на виното и веселието Дионис. В тракийската митология още е и бог на слънцето, с него се свързва цяла система от философско-митологични идеи. Така например на Загрей са посветени орфическите тайнства...

И все пак зад богатото на история име на тази българска винарна стои една съвременна българска фамилия - семейство Костадинови, които вече над 15 години са се посветили на емблематичния местен сорт мавруд.

"Мавруд Vinica е емблематично ни вино", можете да прочетете на сайта на избата, "специфичните му и безспорни качества се дължат на един подход, заимстван от винарите в Северна Италия, но непознат по нашите земи... След гроздобер маврудът се засушава на открито и сухо място в продължение на два месеца, чрез което се постига естествена концентрация на захарите и киселините. Резултатът, след 18 месеца съзряване в български дъб е едно екстрактно вино с характерен пикантен аромат и балансиран вкус".

В продължение на вече шест години, откакто излиза класацията, ние следим този мавруд и можем спокойно да кажем, че от 2008 реколта насам (първата, дегустирана от нас) до сега едно нещо е наистина впечатляващо при него: той има отличителен ароматен профил и специфичен характер! Това е вино със собствена физиономия, вино, което се помни и същевременно дава ясна заявка, че не е обичайно и "лесно". С други думи това е вино, което наистина отразява един определен български теорар. Каквото и да кажем повече, ясно е, че подходът, който Димитър Костадинов и екипа на Загрей са избрали очевидно е правилен за мястото и сорта и дава повече от задоволителни резултати. Все пак това не е първата Vinica, влязла в десетката на най-добрите български вина (в класацията за 2014, Vinica 2011 зае шестото място).

И накрая, понеже, виното бе отличено преди няколко години и от всепризнатата британска винена критика в лицето на Джансиз Робинсън, ни се иска да завършим с нейните думи за Vinica реколта 2007:

"Това вино, както си и мислех, въздейства като тоник. Дълго и наситено във всякакъв смисъл - като цвят, танини, вкусов аромат и има нужда от доста мощна храна на масата за компания... Мога да си представя, че ще върви добре с яребица, еленско или друг мощен дивечов вкус. Но е прекрасно вино с едва загатнат катранен акцент във вкуса. Не притежава нотките на дива череша подобно Valpolicella Ripasso, но за сметка на това има акцент на сочна синя слива и кадифен характер на - познайте на какво? - мавруд. Плодът е свеж, чист и апетитен и показва, че някой тук знае как се прави вино".

Дегустационна хакатеристика на виното:
Непрогледен, мастилен цвят, жив и красив. Носът е богат и благороден с нотки на кардамон, сушена мащерка, сушени доматени листа, дребни горски плодове в ликьор. Стегнато, зряло и зърнисто в устата с много добри танини и дълъг, класически, благороден финал. Много добра реколта на Vinica с добър потенциал! (2017-2021).

всички вина 1-20 място