Начало - Статии и новини - Новини - Ramos Pinto - една дегустация, която провокира всички наши сетива
Новини
   

Ramos Pinto - една дегустация, която провокира всички наши сетива

02 декември 2016, Яна Петкова

Ramos Pinto - една дегустация, която провокира всички наши сетива

Винаги когато дегустирам вината на изба със собствен музей и реколти от времето малко след Освобождението на България се настройвам някак си благочестиво. 1 декември 2016 се погрижи за съвсем навременната преди Коледните празници доза благочестивост с дегустация на вината на португалската къща Ramos Pinto.

В България знаем малко за португалските вина, и порта в частност. За мнозина Португалия е известна по-скоро с корка, в производството на който заема неоспорваното първо място, отколкото с вината, които прави. През значителна част от 20 век страната обръща гръб на света около себе си заради тоталитарния еднопартиен режим на Антонио Салазар и кратката военна диктатура. В продължение на дълги години се развива изолирано от глобалната икономика и дори от съседката си Испания до приемането й в Европейския съюз, което има изключително благотворно влияние върху винопроизводството й.

Макар и минала през тежък период, Португалия има зад гърба си вековна винена история, в която е играла пионерска роля. Законите за виното на Португалия са по-стари от тези на повечето европейски страни. През 1756 тогавашният министър-председател Маркиз де Помбал определя границите на винарския район по долината на р. Дуро, с цел гарантиране произхода на произвеждания там порт, което представлява първото прилагане на принципа за географско обвързване на виното с конкретен регион.

Ramos Pinto (Рамош Пинто) е впечатляваща къща, основана през 1880 година в Опорто от 21-годишния артист Адриано Рамош Пинто. Първоначалната й цел е износ за бразилския пазар, която се осъществява толкова добре, че през 1896 година Адриано предлага на брат си Антонио (фотограф по професия), да се присъедини към него. Когато визията зад някое предприемаческо начинание е голяма, тя обикновено ангажира животите на няколко поколения и обикновено това са стожерите на икономиката и културата около нас. Стремежът към качество на Ramos Pinto ги тласка напред в продължение на векове, в резултат на което те са пионери в много отношения:
- Собствено грозде – в годините на основаването на къщата практиката е била гроздето да се закупува от лозари. Ramos Pinto си поставя ограничението да произвежда вино само от собствено грозде и днес разполага с 360 хектара във всички региони на Дoуро;
- Late Bottled Vintage Port LBV – първият записан в регистрите на Instituto do Vinho do Douro e Porto (Института за порт на Дoуро) LBV принадлежи на Ramos Pinto и е датиран 1927 година;
- Сортове – през 80-те години на 20 век Ramos Pinto изнасят пред научни среди първата по рода си лекция за най-подходящите за Доуро сортове, свеждайки 70-те червени сорта на региона до списък от 12 и 5 най-добри: турига насионал (Touriga Nacional), арагонеш (Aragonês), турига франка (Touriga Franca), тинта барока (Tinta Barroca) и тинта као (Tinto Cão);
- Характерните почти изцяло само за Доуро редове лозя, които вървят вертикално на склона (мярка срещу ерозията) са поредното нововъведение на Ramos Pinto;
- и още, и още...

Да не говорим, че да сложиш две целуващи се над чаша портвайн жени си е пионерски по своему рекламен ход дори и за днешните времена!

Всичко това, надявам се, ще ви накара да потърсите вината на Ramos Pinto на нашия пазар, както и малко повече информация за това как точно се прави порто и защо това е едно от великите вина на нашето време. Ние имахме това удоволствие, благодарение на вносителя на Ramos Pinto за България – Bibendum. Наш гид по време на дегустацията беше Мариана Тавареш, експорт мениджър.

Опитахме:
1. Duas Quintas Branco 2015
2. Duas Quintas Tinto 2014
3. Duas Quintas Reserva Red 2013
(тихи, неподсилени вина) и
4. Porto LBV 2011
5. Porto Tawny 10 Years Quinta Ervamoira
6. Porto Tawny 20 Years Quinta do Bom Retiro
7. Porto Tawny 30 Years
8. Porto Vintage 2011