Винар: Светлана Коева
Винарска изба Балар се намира в района на село Скалица под Манастирските възвишения, на около 30 км югозападно от Ямбол. Наблизо са и лозята, които възлизат на 13,5 ха. Капацитетът е за преработка на 50 тона грозде годишно. Районът е защитен от северните ветрове, почвата е с добър дренаж, слънчевите дни са много, добивът е редуциран на 40 кг от хектар – ето предпоставките за получаването на богати и плътни червени вина от каберне совиньон, мерло, сира, пти вердо, карменер, малбек,както и бели вина от мускат отонел и гевюрцтраминер. Оборудването е по последните технологични стандарти; червените вината са в ограничени серии и съзряват във френски дъбови бъчви. Първата реколта е 2009. Червените вина са от серията К и носят имената К1, К3, К5, К7 и К9, а белите вина и розето са в серия Balarina. Винарната патентова специални установки за създаване на лимитирани колекции озвучени с музика (витализирани) вина – с повишена енергийност и променена аура. Главен технолог на избата е Светлана Коева, възпитаник на УХТ Пловдив.
Контакти:
с. Скалица 8645
обл. Ямбол, ул. „Стара планина“ 5
tel.: +359 886 245 524
e-mail: balar_ad@abv.bg
Празничната церемония&дегустация DiVino TOP 50 ще се състои на 22 март, събота, в Event Space 2020, София, Малкото НДК, бул. България 1.