Западна тракийска низина
Изба Карабунар
Годишно производство: 45000 бутилки
Собствени лозя: 40 хектара

Винар: Надежда Дюлгерска

Собственик: Стоян Желев и Ивайло Жеглов

Производител: Виа Винера Карабунар Естейт

Изба Карабунар се намира на 80 км от София. Построена и заработва през есента на 2008 като дестилерия, като през 2010 година избата е разширена и модернизирана, с което тя постига своята пълна функционалност за производство на бели и червени висококачествени вина и виноматериал. Към настоящият момент притежава призводствен капацитет за преработка на 400 тона грозде.

След разширението в изба Карабунар започва и винификацията на гроздето от насажденията ни в Дунавска равнина - град Килифарево - съставляващи 20 хектара със сортовете пино гри, шардоне, пино ноар, каберне фран и каберне совиньон. Вината получени от тях са познати на потребителите под марката марката Bulgarian Heritage.

За съзряване на вината се използват дъбови барици от 225 л от български и френски дъб. В зависимост от спецификата на винификацята, сорта и визията, вината отлежават от 9 месеца до 2 години в бъчви.

Село Карабунар е прочуто с производството на първокачествени вина. Надморската височина е 250 м със сумарна годишна температура над 4000 ⁰С. Района притежава една от най-добрите почвено-климатични характеристики в България, за производство на висококачествено грозде, като над 80% от обработваемите площи са заети с лозя.

Дегустации: С предварителна заявка на тел. +359 2 89 22 332

Рейтинги и оценки на вина от избата