Западна тракийска низина
Каменки
Собствени лозя: 20 ха хектара

Производител: Каменки

KAMENKI  - Името идва от местността, в която се намират самите лозя. Местните са наричали така този терен заради каменистата почва. Това всъщност са плавни склонове, от които постепенно започват да се издигат Родопите, непосредствено до гр. Перущица, само на 20км южно от град Пловдив.

Лозовият масив е засаден през 2003г., а в последствие и избата Каменки е оборудвана с най-модерните технологии за приемане на гроздето и ферментиране. Разполагаме с 200 дка собствени лозя от сортовете: МАВРУД, МЕРЛО, КАБЕРНЕ СОВИНЬОН и КАБЕРНЕ ФРАН.  Всички те придобиват собствен характер в особеностите на нашия регион/тероар. Нашите вина са единственно от грозде от нашия лозов масив, като ние не закупуваме грозде от други масиви. Обема на изба Каменки е 100 000 бутилки вино на година.

KAMATAN - Това е името на купажа от четирите сорта грозде отглеждани в Каменки. Думата идва от Родопите и означава “красив,  хубав”. Виното от тази серия представлява класическакомбинация с допълнение на Мавруд за оригинален, български почерк. Каматан е и основния ни продукт.

 

YAKATA

Яката е лозаро-винарско сдружение, в което членуват изби в района на Родопска Яка. Това е местност в подножието на Родопите или слънчевата ивица, която се простира по продължение на планината. От р. Чая до р. Въча и на юг от р. Марица до Родопите. 
Територията, която обхваща Яката е обследвана като микро-регион с особено подходящи условия за развиване на винопроизводство още през 1996 г. от международен научен екип, включващ френският експерт проф. Жан-Клод Жакине с подкрепата на ООН и Министерство на Земеделието на Р. България.

Нашата цел е чрез обединение на избите в Яката да предложим на клиентите си един по-конкретен, обособен регион, който да гарантира характеристиките на предлаганото вино на базата на строги критерии за членство.

Членове на Яката са: КАМЕНКИ , ВИЛА ЮСТИНА и СТАРАТА ИЗБА ПЪРВЕНЕЦ.

За допълнителна информация може да посетите интернет страниците:

www.kamenki.bg  и www.yakata.bg

Рейтинги и оценки на вина от избата