Южен черноморски район
Лозето Естейт
Собствени лозя: 21 хектара

Собственик: Анатолий Ангелов

Производител: Лозето Естейт

Всяка добра приказка започва с трима братя и една лоза… Тук историята е по-скоро на трима приятели, които осъществяват мечтата си да облагородят своя роден край, да отглеждат лозя и да творят вина. Те му вдъхват живот, използвайки симбиозата между слънце, вятър и земя. През 2015 г. се променя пейзажът на една необработваема земя. След множество климатични и почвени изследвания се насаждат 21 ха лозя на хълмист терен между язовирите Цонево и Елешница, на 70 км от Варна. А първата реколта излиза на пазара през 2018 г.

В терена, където са разположени червените сортове грозде, преобладават кафяви горски почви с множество и най-различни минерали, вулканични камъни и гранити. Повечето от тях са със заоблена форма и са се оформили в периода, в който тези земи са били дъното на море. От тук идва специфичната минералност и леко соленоват характер във вината. Белите сортове са разположени в район с повече хумус в горният слой на почвата, но при изкопни работи след първия метър тъмна горска почва се появяват отново познатите камъни. С нетърпение се очаква корените на лозите да достигнат още по-голяма дълбочина, за да извлекат още повече комплексност и аромати в гроздето.

Районът е изключително богат и на история. При обработването на земята възникват множество парчета от антични съдове, скулптури и други артефакти. Всички находки днес се съхраняват в историческия музей в град Дългопол.

Лозите са заобиколени от орехова и дъбова гора, а благодарение на постоянните въздушни течения, добър дренаж и проветривост, насажденията не боледуват. Гроздето не се обработва с химически продукти, виното е богато и многопластово.

Отглежданите сортове в са  димят, варненски мискет, совиньон блан, шардоне, гевюрцтраминер, мерло, каберне фран, каберне совиньон и сира. Избата се намира в китното село Сава в Провадийското плато. Преработват се около 63 тона грозде с потенциал до 130 тона. Винарната разполага с модерно технологично оборудване и каменни помещения с дъбови бъчви за стареене на вината. За да се запази високо качество, внимание към всеки производствен детайл и лично отношение към всяка една бутилка вино, се създават авторски вина в лимитирани серии.

От 2022 Lozeto Estate предлага и приказни условия за винен туризъм, разходки сред природата, посещение на уникални исторически забележителности и възможност за провеждане на дегустации в китния Complex Lozeto, който се намира на брега на язовир Цонево в село Дебелец.

 

Село Сава, община Дългопол 9251
9251 Sava, Dalgopol Municipality

tel.: +359 887 708 797

i.ivanova@lozeto.bgoffice@lozeto.bg
www.lozeto.bg