19 март 2020
Вероятно това е любимата класация на всички напреднали ценители на виното - тази на вината, произведени в обем по-малък от 1500 л или 2000 бутилки от 0,75 л. По-малкото количество позволява през целия процес на създаването, от лозето до бутилката, за виното да се полагат нежни и внимателни родителски грижи. При подобни вина важат различни, да речем "по-елитарни" правила в трудната борба за пазара - те са престиж, демонстрация на идеи и умения, те са за най-специални случаи. Кой не обича тези внимателно замислени и специално обгрижени вина? Ограничените серии в най-голяма степен отразяват идеята на всеки винар за съвършеното вино. Всяко такова вино е повод за гордост на създателите си, то е вдъхновяващо и ценно, не защото е рядко и трудно достъпно, а просто защото е произведение на винарското изкуство!
#1 Dragomir Private Single Barrel Rubin 2017
регион: Западна Тракия
сорт: рубин
алк.: 14,2 %
произведени бутилки: 1900
Победител в селекцията на лимитираните бутилки е едно великолепно вино, дълго и благородно, със значителен потенциал за отлежаване - вино, което няма да ви остави безразлични, защото всяка глътка е вдъхновение. По замисъла на неговите идеолози, известното семейство винари Наталия Гаджева и Константин Стоев, то следва изцяло слогана им DrinkLocal и е от български сорт в българска бъчва. А защо е single ли? Защото минималното количество за поръчка е една бъчва. Лозовият масив с рубина за това вино е 12-годишен и се намира в землището на с. Бeлащица (Пловдивско), на североизточен полегат склон на Родопите. Виното е съзрявало 12 месеца в български дъбови бъчви от 225 л и 12 месеца в бутилка. Великолепна работа на енолога Константин Стоев и целия екип на Винарско имение Драгомир!
регион: Сакар
сорт: мерло
алк.: 14 %
произведени бутилки: 680
Гладко, но плътно и стегнато, със забележителна дълбочина и аристократични аромати. Такова е мерлото от бъчва номер 139 на винарна Братанов, което носи енергиите и духа на земята на Южен Сакар и е плод на един от многото им смели експерименти с бутилирането на отделни бъчви. Дълго отлежалото мерло е създадено от Мария Стоева, енолог на избата. Конкретната бъчва е една проверка как по-дългото отлежаване ще се понесе от мерлото. Дегустирано е периодично и след 33 месеца се преценява, че това е точният момент за бутилирането. И тъй като това е най-дълго отлежалото мерло в бъчва, кръщават го Long Aged 33. Собствените насаждения на Братанови от мерло (9-годишни към 2015) са част от лозов масив върху югозападните склонове на Сакар, в землището на с. Шишманово, общ. Харманли. Виното е сулфитирано с ниски дози преди бутилиране, без стабилизация и без филтрация.
регион: Дунавска равнина
сорт: каберне совиньон 60%, мерло 25%, каберне фран 15%
алк.: 14 %
произведени бутилки: 1333
Империум! Мощно, богато и благородно, това вино напълно оправдава името на бранда. Със запазената си свежест и гъвкава елегантност, то е въплъщение на най-доброто от крайдунавския тероар. Гроздето за великолепния купаж (60% каберне совиньон, 25% мерло, 15% каберне фран) е от 8-годишния лозов масив Совата край Свищов. Енолозите Тихомир Петров и Федерико Ричи, замислили и създали виното с имперски размах, споделят, че идеята за създаването му e породена от желанието им да покажат най-доброто от себе си и от тероара, техниката и технологията. „А това е тайнство, достъпно само за посветени“, казват те. Да, в подобно вино се влага най-доброто от характера и умения на енолога, цялата му всеотдайност.
регион: Сакар
сорт: каберне совиньон 70%, сира 30%
алк.: 14.5 %
произведени бутилки: 220
Изключително вино - наситено, плътно, дълбоко и запомнящо се. Катаржина имат всички основания да се гордеят с този продукт от най-висок клас. Седемгодишният гран крю на Катаржина е в завидна кондиция и предлага цяло преживяване! За това елитно вино е подбрано много специално грозде. Сортът каберне совиньон се намира в най-ниската точка на известния масив на избата, наречен Бялата пръст заради уникалната си почва, a сортът сира - в най-високата. Гроздоберът за каберне совиньон е 7 октомври 2013, а за сира – на 2 октомври 2015. Специфичното при винификацията е, че за 100 % от партидата aлкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от 400 л. Виното отлежава 18 месеца във френски дъбови бъчви от 225 л, 40 % от които са нови. Съзряване на виното в бутилка поне 24 месеца. Аплодисменти за енолозите на Иван и Свилен Кисьови, както и за целия екип на Катаржина!
регион: Източна Тракия
сорт: шардоне
алк.: 13 %
произведени бутилки: 1300
Единственото сухо бяло вино в почетната десетка на вината от лимитирани серии! Това искрящо златисто-зеленикаво вино е едно красиво шардоне – плътно, с мека свежест и с приятна соленоватост в дългия финал. Виното е създадено от енолога на Марян Стефан Чоранов. Шардонето е от 20-годишно лозе в землището на новозагорското село Асеновец. Реколта 2017 е била много подходяща за създаването на това вино – гроздето е имало отлични киселини и плодови аромати. Виното е отлежало общо 18 месеца в специално избрани бъчви от български дъб, сушен при естествени условия за 36 месеца, с ниска степен на изпичане. Тук дъбът допълва и обогатява шардонето. Резултатът е впечатляващ – свежестта се е запазила и същевременно са добавени прекрасни маслено-препечени тонове.
регион: Долината на Струма
сорт: пти вердо
алк.: 14 %
произведени бутилки: 512
Отличен за номер 6 в десятката на лимитираните вина! Интересно и неочаквано 100-процентово пти вердо. От това грозде рядко се правят сортови вина, но пред нас е едно изключение – доказателство за смелостта на Орбелус да са търсещи и различни. Гроздето е от микромасиви по поречието на река Струма - един от най-топлите райони в България. Брано е ръчно и е селектирано двустепенно, при добив ограничен до 1 кг на лоза. Направено е с продължителна ферментация и контакт на с ципите. Виното е с въздействащ нос с етерични нотки, с мека плътна атака във вкуса и хармонична мощ до самия финал.
регион: Източна Тракия
сорт: димят, мускат, ркацители
алк.: 12 %
произведени бутилки: 1500 (0.375l)
Ето едно благородно сладко вино от късна реколта (началото на ноември ) със забележителни дълбочина, комплексност и баланс между сладост и свежест. На нос то напомня стила на подсилените вина от Мадейра! Негов майстор е главният технолог на Домейн Менада, Димитър Димитров. Създадено е от три сорта: димят, мускат и ркацители - от 30-годишни лозя в района на с. Терзийско и на с. Елхово, Стара Загора. Голяма ценност тук е местното въздушно течение, което не позволява задържане на студовете през зимните месеци. Температурите са благоприятни за натрупване на достатъчно захари и киселини, които придават хармония и мекота. Виното е отлежавало 24 месеца в стари дъбови бъчви.
регион: Долината на Струма
сорт: сира
алк.: 14 %
произведени бутилки: 600
Идеята за това вино е родена от желанието на екипа на Златен Рожен да бъде проявена самата сочна плодова същност на кадифеното грозде от сорта сира в лозята им в Долината на Струма. Тази могъща, дори бомбастична, но гладка и кадифена сира е създадена от главния технолог на избата Федерико Ричи заедно с Димитър Петков. Лозята са 15-годишни, в землището на с. Капатово – с варовити песъчливи почви, с карбонатни и гранитни камъни от Пирин. Климатът е преходно-средиземноморски, слънчев и сух и предразполага за перфектна ароматна и фенолна зрялост на плода. Виното е отлежало 12 месеца в нови френски бъчви, след което минимум 9 месеца в бутилка.
регион: Долината на Струма
сорт: каберне совиньон
алк.: 14 %
произведени бутилки: 1887
От латински аугео означава да растеш, да се развиваш и да уважаваш. Augeo Family Estate Organic Cabernet Sauvignon Reserve 2015 е чиста проява на тези понятия. Този расов и натурален каберне совиньон от Долината на Струма е израз на уважение към земята и тероара, а освен това е чудесен пример за дълго отлежавало вино с благородно развитие в аромата и достигнати вече стопени вкусове, изключително богати на ароматични възприятия. Създадено е от енолога Кирил Миладинов, от биологично отглеждани 18-годишни лозя в землището на с. Капатово в Мелнишкия край. Едно елегантно, дълго и благородно вино.
регион: Долината на Струма
сорт: мелник 55
алк.: 14.5 %
произведени бутилки: 1200 (0.375l)
Още едно благородно сладко вино в престижната десятка на лимитираните – обемно, балансирано и с отлично запазена свежест! Този път от червен сорт, при това една от звездите на “мелнишкото” семейство, мелник 55 (ранна мелнишка лоза). Замисълът на това благородно червено вино от местен сорт е то да отразява в своя специфичен стил особеностите на тероара. Отговорен за направата му е енологът Спиро Стоянов, а гроздето е от собствени 14-годишни лозя в землището на с. Долно Спанчево, общ. Петрич. Виното е от късен гроздобер, в началото на месец ноември - добре узряло завехнало грозде, допълнително сушено върху дървени скари. Ферментацията в българска дъбова бъчва е прекъсната чрез студ. Виното е отлежавало 2 години в българска дъбова бъчва.
Уважаеми читатели и любители на българското вино, в поредица от публикации представяме вината в годишната класация на DiVino TOP 50 за 2019. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации. Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определят победителите.
Знаменитият Оз Кларк в интервю на bTV.