Начало - Статии и новини - Новини - DiVino TOP 10 за вина от лимитирани серии 2019
Новини
   

DiVino TOP 10 за вина от лимитирани серии 2019

19 март 2020

DiVino TOP 10 за вина от лимитирани серии 2019

Вероятно това е любимата класация на всички напреднали ценители на виното - тази на вината, произведени в обем по-малък от 1500 л или 2000 бутилки от 0,75 л. По-малкото количество позволява през целия процес на създаването, от лозето до бутилката, за виното да се полагат нежни и внимателни родителски грижи. При подобни вина важат различни, да речем "по-елитарни" правила в трудната борба за пазара - те са престиж, демонстрация на идеи и умения, те са за най-специални случаи. Кой не обича тези внимателно замислени и специално обгрижени вина? Ограничените серии в най-голяма степен отразяват идеята на всеки винар за съвършеното вино. Всяко такова вино е повод за гордост на създателите си, то е вдъхновяващо и ценно, не защото е рядко и трудно достъпно, а просто защото е произведение на винарското изкуство! 

 

#1 Dragomir Private Single Barrel Rubin 2017  

регион: Западна Тракия
сорт: рубин
алк.: 14,2 %
произведени бутилки: 1900

Победител в селекцията на лимитираните бутилки е едно великолепно вино, дълго и благородно, със значителен потенциал за отлежаване - вино, което няма да ви остави безразлични, защото всяка глътка е вдъхновение. По замисъла на неговите идеолози, известното семейство винари Наталия Гаджева и Константин Стоев, то следва изцяло слогана им DrinkLocal и е от български сорт в българска бъчва.  А защо е single ли? Защото минималното количество за поръчка е една бъчва. Лозовият масив с рубина за това вино е 12-годишен и се намира в землището на с. Бeлащица (Пловдивско), на североизточен полегат склон на Родопите. Виното е съзрявало 12 месеца в български дъбови бъчви от 225 л и 12 месеца в бутилка. Великолепна работа на енолога Константин Стоев и целия екип на Винарско имение Драгомир!

Дегустационна характеристика

 

 

#2 Bratanov Merlot Single Barrel
Long Aged 33 2015

регион: Сакар
сорт: мерло
алк.: 14 %
произведени бутилки: 680

Гладко, но плътно и стегнато, със забележителна дълбочина и аристократични аромати. Такова е мерлото от бъчва номер 139 на винарна Братанов, което носи енергиите и духа на земята на Южен Сакар и е плод на един от многото им смели експерименти с бутилирането на отделни бъчви. Дълго отлежалото мерло е създадено от Мария Стоева, енолог на избата. Конкретната бъчва е една проверка как по-дългото отлежаване ще се понесе от мерлото. Дегустирано е периодично и след 33 месеца се преценява, че това е точният момент за бутилирането. И тъй като това е най-дълго отлежалото мерло в бъчва, кръщават го Long Aged 33.  Собствените насаждения на Братанови от мерло (9-годишни към 2015са част от лозов масив върху югозападните склонове на Сакар, в землището на с. Шишманово, общ. Харманли. Виното е сулфитирано с ниски дози преди бутилиране, без стабилизация и без филтрация.

Дегустационна характеристика

 

 

#3 Svishtov Winery Imperium Cabernet Savignon & Merlot & Cabernet Franc 2016

регион: Дунавска равнина
сорт: каберне совиньон 60%, мерло 25%, каберне фран 15%
алк.: 14 %
произведени бутилки: 1333

Империум! Мощно, богато и благородно, това вино напълно оправдава името на бранда. Със запазената си свежест и гъвкава елегантност, то е въплъщение на най-доброто от крайдунавския тероар. Гроздето за великолепния купаж (60% каберне совиньон, 25% мерло, 15% каберне фран) е от 8-годишния лозов масив Совата край Свищов. Енолозите Тихомир Петров и Федерико Ричи, замислили и създали виното с имперски размах, споделят, че идеята за създаването му e породена от желанието им да покажат най-доброто от себе си и от тероара, техниката и технологията. „А това е тайнство, достъпно само за посветени“, казват те. Да, в подобно вино се влага най-доброто от характера и  умения на енолога, цялата му всеотдайност.  

Дегустационна характеристика

 

 

#4 Katarzyna Grand Cru 2013

регион: Сакар
сорт: каберне совиньон 70%, сира 30%
алк.: 14.5 %
произведени бутилки: 220

Изключително вино - наситено, плътно, дълбоко и запомнящо се. Катаржина имат всички основания да се гордеят с този продукт от най-висок клас.  Седемгодишният гран крю на Катаржина е в завидна кондиция и предлага цяло преживяване! За това елитно вино е подбрано много специално грозде. Сортът каберне совиньон се намира в най-ниската точка на известния масив на избата, наречен Бялата пръст заради уникалната си почва, a сортът сира - в най-високата. Гроздоберът за каберне совиньон е 7 октомври 2013, а за сира – на 2 октомври 2015. Специфичното при винификацията е, че за 100 % от партидата aлкохолната ферментация се провежда във френски дъбови бъчви от 400 л.  Виното отлежава 18 месеца във френски дъбови бъчви от 225 л, 40 % от които са нови. Съзряване на виното в бутилка поне 24 месеца. Аплодисменти за енолозите на Иван и Свилен Кисьови, както и за целия екип на Катаржина!

Дегустационна характеристика

 

 

#5 Maryan Chardonnay A-Teen 2017

регион: Източна Тракия
сорт: шардоне
алк.: 13 %
произведени бутилки: 1300

Единственото сухо бяло вино в почетната десетка на вината от лимитирани серии! Това искрящо златисто-зеленикаво вино е едно красиво шардоне – плътно, с мека свежест и с приятна соленоватост в дългия финал. Виното е създадено от енолога на Марян Стефан Чоранов. Шардонето е от 20-годишно лозе в землището на новозагорското село Асеновец. Реколта 2017 е била много подходяща за създаването на това вино – гроздето е имало отлични киселини и плодови аромати. Виното е отлежало общо 18 месеца в специално избрани бъчви от български дъб, сушен при естествени условия за 36 месеца, с ниска степен на изпичане. Тук дъбът допълва и обогатява шардонето. Резултатът е впечатляващ – свежестта се е запазила и същевременно са добавени прекрасни маслено-препечени тонове.

Дегустационна характеристика

 

 

 

 

#6 Orbelus Single Petit Verdot 2016

регион: Долината на Струма
сорт: пти вердо
алк.: 14 %
произведени бутилки: 512

Отличен за номер 6 в десятката на лимитираните вина! Интересно и неочаквано 100-процентово пти вердо. От това грозде рядко се правят сортови вина, но пред нас е едно изключение – доказателство за смелостта на Орбелус да са търсещи и различни. Гроздето е от микромасиви по поречието на река Струма - един от най-топлите райони в България. Брано е ръчно и е селектирано двустепенно, при добив ограничен до 1 кг на лоза. Направено е с продължителна ферментация и контакт на с ципите. Виното е с въздействащ нос с етерични нотки, с мека плътна атака във вкуса и хармонична мощ до самия финал.  

Дегустационна характеристика

 

 

 

#7 Domain Menada Barrique Point
Noble Sweet Wine 2008

регион: Източна Тракия
сорт: димят, мускат, ркацители
алк.: 12 %
произведени бутилки: 1500 (0.375l)

Ето едно благородно сладко вино от късна реколта (началото на ноември ) със забележителни дълбочина, комплексност и баланс между сладост и свежест. На нос то напомня стила на подсилените вина от Мадейра! Негов майстор е главният технолог на Домейн Менада, Димитър Димитров. Създадено е от три сорта: димят, мускат и ркацители - от 30-годишни лозя в района на с. Терзийско и на с. Елхово, Стара Загора. Голяма ценност тук е местното въздушно течение, което не позволява задържане на студовете през зимните месеци. Температурите са благоприятни за натрупване на достатъчно захари и киселини, които придават хармония и мекота. Виното е отлежавало 24 месеца в стари дъбови бъчви.

Дегустационна характеристика

 

 

 

#8 Zlaten Rozhen Syrah Exclusive Lot 2017

регион: Долината на Струма
сорт: сира
алк.: 14 %
произведени бутилки: 600

Идеята за това вино е родена от желанието на екипа на Златен Рожен да бъде проявена самата сочна плодова същност на кадифеното грозде от сорта сира в лозята им в Долината на Струма. Тази могъща, дори бомбастична, но гладка и кадифена сира е създадена от главния технолог на избата Федерико Ричи заедно с Димитър Петков. Лозята са 15-годишни, в землището на с. Капатово – с варовити песъчливи почви, с карбонатни и гранитни камъни от Пирин. Климатът е преходно-средиземноморски, слънчев и сух и предразполага за перфектна ароматна и фенолна зрялост на плода. Виното е отлежало 12 месеца в нови френски бъчви, след което минимум 9 месеца в бутилка. 

Дегустационна характеристика

 

#9 Augeo Family Estate Organic
Cabernet Sauvignon Reserve 2015

регион: Долината на Струма
сорт: каберне совиньон
алк.: 14 %
произведени бутилки: 1887

От латински аугео означава да растеш, да се развиваш и да уважаваш. Augeo Family Estate Organic Cabernet Sauvignon Reserve 2015 е чиста проява на тези понятия. Този расов и натурален каберне совиньон от Долината на Струма е израз на уважение към земята и тероара, а освен това е чудесен пример за дълго ‎отлежавало вино с благородно развитие в аромата и достигнати вече стопени вкусове, изключително богати на ароматични ‎възприятия. Създадено е от енолога Кирил Миладинов, от биологично отглеждани 18-годишни лозя в землището на с. Капатово в Мелнишкия край. Едно елегантно, дълго и благородно вино. 

Дегустационна характеристика

 

 

#10 Rupel Sweet Wine Melnik 55 2017

регион: Долината на Струма
сорт: мелник 55
алк.: 14.5 %
произведени бутилки: 1200 (0.375l)

Още едно благородно сладко вино в престижната десятка на лимитираните – обемно, балансирано и с отлично запазена свежест! Този път от червен сорт, при това една от звездите на “мелнишкото” семейство, мелник 55 (ранна мелнишка лоза). Замисълът на това благородно червено вино от местен сорт е то да отразява в своя специфичен стил особеностите на тероара. Отговорен за направата му е енологът Спиро Стоянов, а гроздето е от собствени 14-годишни лозя в землището на с. Долно Спанчево, общ. Петрич. Виното е от късен гроздобер, в началото на месец ноември - добре узряло завехнало грозде, допълнително сушено върху дървени скари. Ферментацията в българска дъбова бъчва е прекъсната чрез студ. Виното е отлежавало 2 години в българска дъбова бъчва. 

Дегустационна характеристика

 

 

 

Уважаеми читатели и любители на българското вино, в поредица от публикации представяме вината в годишната класация на DiVino TOP 50 за 2019. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации.  Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определят победителите.