Начало - Статии и новини - Новини - Обратното броене на DiVino TOP 20 започва: # 20 и # 19
Новини
   

Обратното броене на DiVino TOP 20 започва: # 20 и # 19

14 март 2020

Скъпи ценители и любители на българското вино, уважаеми читатели, днес започваме традиционното обратно броене на вината от първата двайсетица на DiVino TOP 50 за 2019. Това е деветата поредна класация, която дегустационният екип на DiVino прави въз основа на целогодишните редовни дегустации. Тук може да прочетете как дегустираме, кои са членовете на дегустационния екип и как се определя DiVino TOP 50 и съответно TOP 20.

# 20 e Orbelia Via Aristotelis Cabernet Franc 2016, а # 19 - Minkov Brothers Enoteca Rubin 2018.

 

# 20  Orbelia Via Aristotelis Cabernet Franc 2017  

регион: Долината на Струма
сорт: каберне фран
алк.: 14,06%
произведени бутилки: 2300

Идеята на този благороден каберне фран е да покаже потенциала на сорта при отглеждането му в Долината на Струма (петричкото село Долно Спанчево). Създаден е от еноложките на Орбелия Десислава Хитова и Надя Илиева, които в стремежа си към честни, модерни и хармонични вина с максимална изява на сорта и тероара, минимализират използването на енологични материали, а тези, които влагат, са биологично сертифицирани.

Дегустационна характеристика

 

 

 

# 19 Minkov Brothers Enoteca Rubin 2018

регион: Черноморие
сорт: рубин
алк.: 14,5 %
произведени бутилки: 3416

Хармоничният и интересен рубин е един експеримент, както повечето вина от серията Enoteca на Братя Минкови. 2018 определено е била добра за рубина в лозята им (това е 10-о плододаване) и технологичният екип на избата решава да експериментира с различни видове френски бъчви – стари и нови. При завършването на виното избират най-оптималното съчетание от въздействие на различните бъчви за постигане на баланс в съотношението свежест, сладост, плод и подправки във финалния купаж.

Дегустационна характеристика

 

към останалите вина в класацията