Начало - Ясен Бориславов
Автори в Дивино

Непотворимата българска баница

Италианският юг залага на автентичния звук при виното

Discover.Vino и българското винено общество

Допреди петнайсетина години в България нямаше винено общество. Най-важното винено събитие по онова време беше Винария в Пловдив, където железарията (ферментатори, поточни линии, машини) беше повече от виното, а типичната публика бяха едни поохлузени чичовци, които обикаляха от щанд на щанд и с лека стеснителност питаха изложителите “Може ли едно червено?” После опитваха по няколко в пластмасови чаши. И така, докато им се зачервят носовете.

В Щирия винените традиции са антични, но следват собствен нов път

Едно от първите неща, които човек разбира, щом се озове в Австрия, е колко красива е австрийската провинция. Не че и Виена не е красива, но провинцията е нещо друго. Тя е преобладаващо двуетажна, кокетна, внимателно подредена, просторна и много зелена, особено през май и юни. Сред най-красивите е южната област Щирия с нейния разчупен хълмист терен.

Защо точно шардоне?

Шардонето е най-популярният бял винен сорт. Факт. Няма винена страна, в която този сорт да не е на особена почит. Нещо повече - около него най-често е развит гръбнакът на бялата винена индустрия. Дори в страни като Индия и Уругвай, които не се славят с винарски традиции, първите стъпки са свързани с шардонето.

Розетата от България над 12 лева - все по-добри

Горе-долу по това време на годината правим обзор на розовите вина - по-малко или повече финансово неангажиращи, от Северна България, от долината на Струма, от Сакар, от Прованс...

Фестивал на розето в Казанлък за четвърти път

Розе за всеки джоб

Преди двайсетина години на българския пазар имаше само едно розе – От Южния бряг. Днес повечето изби правят поне по едно. По-рано розетата бяха предимно от каберне совиньон, сега са от всякакви сортове – пино ноар, мерло, сира, гренаш, мелник, каберне фран, марселан, каладок. Не само у нас, но и по света това е най-интензивно растящият сегмент от винения пазар. За последните пет години световното потреблението на розета се е увеличило с около 30%.

София е домакин на Балкански фестивал на ракията

Над 150 марки ракия и други традиционни спиртни напитки са показани на открития днес първи балкански фестивал на ракията.

Завърши третото издание на Винобалканика

65 вина от 30 производители участваха в третото издание на конкурса Винобалканика, който се проведе във Велико Търново на 17 и 18 април.