Начало - Ясен Захариев
Автори в Дивино

Ясен Захариев е преподавател е по философия в Нов български университет. тговаря за Калифорния, Австралия и Нова Зеландия в дегустациите на DiVino. За пръв път участва във винарска кампания в Калифорния през 1999 г. Работил е последователно в няколко изби в Калифорния и Южна Австралия. През 2006 г. е поканен при учредяването на клуб "Винен наблюдател", където и до момента участва в редовните месечни дегустации. Участва и в месечните дегустации към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки "Винен индекс". Дегустирал е за сп. "Бакхус", www.e-vestnik и др. Ясен поддържа собствен блог за вино от 2007 г. 

Пенливи вариации

Пенливите вина провокират вкуса както никоя друга напитка. Струва си да ги преживяваме по-често! Вижте нашата селекция от български пенливи...

Какво е философия на виното?

Според Луи Пастьор в една бутилка вино е затворена повече философия, отколкото във всички книги на света... 

Розе и рози в Казанлък

Между трети и пети юни в Казанлък се проведе шестото издание на Roze Wine Expo 2016. Това е повод покрай рутинното отбелязване на събитието и споменаването на наградените вина да напиша няколко неща, които ми се струват важни.

Да, каберне фран има почва у нас.

Сортът е вече достатъчно добре известен у нас, като ще спомена само, че българските енолози правят от него както забележителни купажи, така и сортови вина, на които е посветен настоящият дегустационен репортаж.

Совиньоните на България!

Винобалканика 2015: резултатите

От 16 до 18 април във Велико Търново се проведе петото издание на Винобалканика. DiVino за пета поредна година следи както провеждането, така и резултатите от конкурса, които могат да говорят и сами за себе си. Въпреки това няколко коментара биха могли да бъдат от полза.

Състезанието за местни сортове - Винобалканика, още по-сериозно през тази година

Между 16 и 18 април тази година във Велико Търново отново ще има Винобалканика. Това е петото издание на този форум, който през последните пет години се превърна в нещо повече от конкурс. Спомням си един разговор с част от журито и организаторите по време на първото ?

Турция – близка и непозната

Виното е едно от последните неща, с които свързваме името на Турция. Затова пък в колективната ни памет тя е най-яркият и травматичен спомен, който задава голяма част от собствената ни идентичност като нация. Турция, разбира се, е не само спомен, но и настояще. Тя е най-близкият ни съсед, за когото не знаем, а често и не искаме да знаем много. Виното за пореден път може да се окаже мост, който да ни свърже с нещо, колкото близко, толкова и непознато.

Винобалканика – енолози vs щрауси

Фрагменти от Чили

Споменаването на Чили в България не звучи екзотично и според мен най-голяма роля за това има чилийското вино. Дългите рафтове с надпис „Чили“ са обичайно явление в специализираните магазини за вино от Лондон до Младост 4 и това недвусмислено свидетелства за значението на чилийското вино на световния и в частност на българския пазар.