Начало - Ефросия Благоева
Автори в Дивино

Ефросия Благоева е винен автор на свободна практика и дегустатор със сериозен опит, част от постоянния дегустационен панел на "Бакхус" от 2007 до 2009 и участник в международното жури в конкурса Vini da pesce в Италия. Ефросия е изкуствовед по образование. Прегръща винената тема след като се дипломира в курс на Андрю Бел, председател на ASA (American Sommelier Association). Води рубрики за Amica, Story, Wine & Dine. Съосновател на клуба на софийските винолюбители, член на клуб "Винен наблюдател" и дегустатор във "Винен индекс".

Ейнджълс в режим на restart!

Вила Мелник - модерното лице на традицията

Вила Мелник е една от знаковите винарни от обширното семейство на югозападните изби, обединени от голямата любов и посветеност на местния сорт мелник. Тази любов и пиетет към сорта се изразява и в избора на име на винарната.

Алто Адидже: величието на високата винена долина

Алто Адидже е най-северният винарски регион на Италия. Намира се в североизточната й част и граничи на запад с Ломбардия, на изток с Венето и с Австрия на север. Разположен е само на около 50 000 дка, но поради разнообразните терени е разделен на седем подрегиона. На практи

Нека Новата година започне ... с мерло!

Не за пръв път мерлото е тема на нашите дегустации и няма как да е последна. Мерлото е така неразривно свързано с българското виноделие и така близо до душата на българския консуматор, че за мнозина звучи едва ли не като синоним за червено вино от наш си местен сорт. Разбира се, намират се и такива, които напълно го отричат, и тук няма как да не спомена разразилата се мерлофобия след филма Sideways, но слава богу тази крайност и отричане не засегнаха винопийците по нашите ширини.

Пенедес значи кава

Няма съмнение, че Пенедес (ударението е на последното е) е една от най-динамичните провинции на Каталуния, люлка на испанското изкуство, литература, философия, гастрономия, финанси и култура, а Барселона - епицентър на проявленията на творческия дух и заряд на гении като Хуан Миро, Салвадор Дали, Пикасо, Антонио Гауди, Пабло Касалс, Монсерат Кабайе, Хосе Карерас. На този фон виното отразява цяла култура, съсредоточавайки въжделения, стил и начин на живот.

Италия в мехурчета

Когато става дума за италианско пенливо, в съзнанието на повечето любители на вино изниква чаша златисто игриво просеко. И няма как да не е така. Чаша просеко е добър старт за следобедните срещи по италиански и перфектна компания за многобройните варианти на антипасти. Освен това просеко е номер едно пенливо вино от Италия по производство и износ, плътно следвано от обичаното и леко Moscato d’Asti.

Новите лица на ризлинг

С вкус на Прованс

Розето е модерно! За това говори най-вече повишеният интерес на консуматорите, увеличеният му внос и непрекъснато увеличаващият се брой на български производители, които залагат на розовия цвят.

Ризлинг - просто величествен!

Само преди няколко години темата ризлинг би изглеждала малко надменна, малко отнесена и в известна степен - самоцелна. Не само защото сортът е труден за сравнително топлия климат на България (и нашите агрономи и винари по-скоро рядко посягат към него), а и защото вината, които бяха възможни на пазара у нас - предимно немски ризлинги - са скъпи, нелесни за разбиране и автоматично отиват в графата “само за ограничен брой посветени консуматори”.

Експериментът - майка на виненото разнообразие