Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Фрагменти от Чили
Дегустационни репортажи
   

Фрагменти от Чили

16 април 2014, Ясен Захариев

Фрагменти от Чили

Споменаването на Чили в България не звучи екзотично и според мен най-голяма роля за това има чилийското вино. Дългите рафтове с надпис „Чили“ са обичайно явление в специализираните магазини за вино от Лондон до Младост 4 и това недвусмислено свидетелства за значението на чилийското вино на световния и в частност на българския пазар.

Метафорично и климатично

В своя биографичен роман Паула Исабел Алиенде цитира Пабло Неруда, който определя Чили по следния начин: „издължено цвете, сътворено от море, и вино, и сняг“. Въоръжени с тази метафора, след това ще се спуснем в Чили с помощта на конкретните вина, които комисията на DiVino опита и оцени. Така от частното ще вървим към общото с надежда да научим нещо повече за Чили с изпиването на всяка следващата бутилка. Накрая само можем да се надяваме, че от фрагментите ще се добие една по-пълна представа. За това обаче са нужни много време, много пиене и много повече от една статия.

Ако приемем, че сред уважаемите читатели има и такива, които досега не са се интересували много или изобщо от Чили, то те трябва да знаят следното: Чили се намира в Южна Америка и е забележително дълга и тясна страна – надлъж е 4600 км, а в най-широката си част е само 430 км. Страната е буквално затисната между Андите и Тихия океан. През тези хиляди километри се сменят климатични пояси и зони, което прави общият въпрос за чилийския климат малко глупав. В Чили няма един климат. От историческа гледна точка е важно да се знае, че филоксерата пропуска Чили и че чилийското вино се превръща в глобален фактор благодарение на американски и френски инвестиции едва през последните десетилетия на миналия век. По този начин не дотам еднозначният етикет Нов свят залепва добре за виното на Чили. Най-великите вина на Чили са от каберне совиньон и карменер, който дълги години е бил погрешно смятан за мерло. Имената, които е добре да се знаят в тази връзка, са съответно долината Аконкагуа и Централната долина, откъдето идват повечето от споменатите велики вина. Като за начало това е напълно достатъчно.

Фрагмент 1: каберне

Сега приемете, че започваме да пием, но не както го правят дегустаторите, а по библейски образец, тоест тръгваме от най-добрите, за да се върнем накрая пак при тях. Първото вино, което ще използвам за отправна точка, е Don Melchor 2008 на Concha y Toro. Това е вино от каберне совиньон, което идва от горната част на долината Майпо, намираща се недалеч от столицата Сантяго. Става дума за лозе в района на Puente Alto, на 650 м надморска височина в самото подножие на Андите. Разположението на Пуенте Алто е такова, че горещите дни се редуват със студени нощи, като амплитудата между двете е доста голяма. Това е важно условие за доброто и равномерно узряване на танините в гроздето. Освен че е едно изключително (и доста скъпо) вино, Дон Мелчор е особено с това, че запазва своя облик и характер още от първата си реколта – 1987. Това не е особено обичайно за вината от Новия свят, които често пъти се променят, следвайки потребностите на пазара или в търсене на собствената им идентичност. За разлика от тях Дон Мелчор е създаден още от самото начало с една съвсем ясна цел – да покаже най-доброто, което може да се получи от царя на червените сортове.

В нашата импровизирана дегустация Don Melchor е само началото по пътя на чилийското каберне совиньон. С не по-малка претенция за каберне от световна класа се срещаме и при Cuvee Alexandre Cabernet Sauvignon 2011 на Lapostolle. Историята и географията на това вино са различни. Компанията е основана през 1994 от френска фамилия в Санта Круз, което е пак на юг от Сантяго, горе-долу по средата между океана и Андите. Така или иначе мястото на избата е по-маловажно от мястото на лозето, откъдето идва Cuvee Alexandre Cabernet Sauvignon. Тук вече сме в района на долината Колчагуа, която се намира на около 200 км югозападно от Сантяго. Технически погледнато, Колчагуа се определя като зона в подрайона на Рапел, който пък е част от Централната чилийска долина. Казано по-просто, това е районът, в който, ако сте собственици на лозя от каберне совиньон, карменер или сира, не би трябвало да имате проблеми с пенсионното осигуряване. Лозето Апалта, собственост на Lapostolle, се гледа в съответствие с принципите на биодинамичното земеделие, а най-старите му лози са от 20-те години на миналия век. Разбира се, това по никакъв начин все още не казва какво е виното, което идва оттам. Мощно и предизвикателно каберне, така бих го определил. Има си от всичко, та даже и в повече, доста по-евтино от Don Melchor, което е предимство, както и да го погледнем. Това, което му е в по-малко, е финият баланс, който се губи за сметка на силата.

Фрагмент 2: проектът Seña

Третото вино, което ще използвам, за да се поразходим още малко из Чили, е червеният купаж Seña 2008 на Errazuriz. Тук ще видим, че Чили определено има какво да предложи и при купажите, но първо няколко думи за избата и района. Избата е основана в долината на Аконкагуа от Дон Максимиано Ерасурис няколко години преди Априлското въстание, а именно през 1870. Това прави Ерасурис една от най-старите изби в Чили. Аконкагуа е райско място не само за лозите. С право може да се определи като район със средиземноморски климат, където лятото е топло, но не твърде горещо, поради охлаждащото въздействие на въздушните течения, преминали преди това над студените води на океана. В същото време океанът не е и чак толкова близо, което прави долината сравнително суха. Заради това там са непознати цял куп болести по лозята, свързани с развитието на гъби и микроорганизми, които обичат влагата. Вали основно през зимата, която е също така мека, а количеството на валежите е почти наполовина по-малко отколкото в Бордо. Това допринася за голямата концентрация на вината от Аконкагуа. Seña ни предлага една хубава история, която е съвсем в съзвучие с глобалния винен контекст. В края на 90-те години на миналия век Seña възниква като съвместен проект между Ерасурис в лицето на Едуардо Чадуик и Робърт Мондави от Калифорния. Идеята е да се създаде вино икона, което да покаже на останалия свят спецификата на чилийския тероар. Още от създаването му това вино е замислено като предизвикателство към Тоскана и Бордо. След оттеглянето на Мондави Сеня е личен проект на Чадуик, който и до момента успява да отвоюва на това чилийско вино особено място на международната сцена. Претенцията, основателна според мен, е, че виното не просто е великолепно, но носи в себе си и неповторимия характер на Чили. Свидетелство за това е една дегустация в Берлин през 2004. Журито е специално избрано сред най-добрите съдии и дегустатори в света, като на дегустацията се представят вина икони от Франция и Италия, сред които са Château Lafite, Château Margaux, Château Latour, Tignanello, Sassicaia, Solaia и Guado al Tasso. Резултатът след сляпата дегустация е изненадващ, защото двете чилийски вина, едно от които е Seña, са оценени преди останалите при това с не малка обща разлика. Няма по-добро доказателство за значимостта на Seña. Е, не мога да се сдържа и да не отбележа, че цената за бутилка от това вино е близо 200 лв.

Фрагмент 3: карменер

Тази статия е замислена като фрагмент, а не като изчерпателно изложение, но все пак за да има някаква завършеност е добре да обърнем внимание и на един чилийски карменер. Сортът карменер дълго време се е смятал за изчезнал след нашествието на филоксерата в Европа. Също така дълго време в Чили са мислили, че отглеждат малко по-особено мерло, докато в един момент в началото на 90-те на миналия век се оказало, че част от мерлото на Чили е всъщност карменер. В исторически план това вероятно е една от най-приятните изненади, които мерлото някога е поднасяло. И докато по останалите части на света карменер се използва най-вече в купажи, то в Чили сортът се използва по изключителен начин като солов играч. Carmin de Peumo Carmenere 2008 на Concha y Torro е вероятно едно от най-добрите вина, правени от този сорт. Гроздето идва от долината на Качапуал, която е също е част от подрайона на Рапел. Пеумо е името на лозето. Почти е станало традиция Carmin de Peumo да се оценява от американското списание Wine and Spirits като „най-добрия карменер в света”. Тази оценка се повтаря почти отегчително за реколтите от 2003, 2005, 2007, 2008, и 2010, като оценките обикновено се въртят неизменно над 90 по скалата на Паркър. Сложно и фино вино, което извън техническите данни на дегустаторите може да се оприличи на човек (без значение мъж или жена) с открити позиции по деликатни въпроси, говорещ много езици и добре образован в традициите на европейската култура. Вино, което се представя еднакво добре както при задълбочени дискусии, така и в ежедневен разговор.

Не знам дали стана ясно от тези фрагменти, че Чили е голяма страна. Като такава тя произвежда много и различни вина. Представените по-горе не бяха подбрани случайно, а заради това, че в тях се откриват някои важни и интересни особености от географията и културата на Чили. Те са обаче само малка част от реките от вино, които текат от Чили към останалия свят. Въпрос и на сполука е какво ще откриете, ако решите да се потопите в тях. Класацията на DiVino е един скромен ориентир в това приключение.

Вносителите на дегустираните вина са както следва:

Concha y Toro - Bibendum

Cono Sur - Proftrade

Errazuriz - Winebox

Lapostolle - Bibendum

San Pedro - Cartel

Vina Maipo - Vayk Wines

 

Gravas del Maipo Syrah & Cabernet Sauvignon D.O. Buin 2008

Lapostolle Cuvee Alexandre Cabernet Sauvignon 2011

Lapostolle Cuvee Alexandre Carmenere 2011

Carmin de Peumo Carmenere 2008

Concha y Toro Don Melchor Cabernet Sauvignon D.O. Puente Alto 2008

Errazuris Max Reserva Carmenere 2009

Errazuris Max Reserva Cabernet Sauvignon 2010

Lapostolle Cuvee Alexandre Chardonnay 2011

Lapostolle Cuvee Alexandre Pinot Noir 2011

Lapostolle Cuvee Alexandre Merlot 2011

Marques de Casa Concha Peumo Merlot 2010

Marques de Casa Concha Puente Alto Cabernet Sauvignon 2010

Seña 2008 Errazuriz

Concha y Toro Amelia Chardonnay Limited Release 2011

San Pedro 1865 Syrah Single Vineyard 2010

Casillero del Diablo Sauvignon Blanc Late Harvest 2009

Marques de Casa Concha Peumo Carmenere 2011

San Pedro 1865 Sauvignon Blanc Single Vineyard 2013

Vina Maipo Gran Devocion Carmener & Syrah 2011

Concha y Toro Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon&Syrah Reserva Privada 2011

Isla Negra Carmenere Reserva 2009

Errazuris Estate Series Carmenere 2012

Concha y Toro Marques de Casa Concha Chardonnay 2012

San Pedro 1865 Sauvignon Blanc Single Vineyard 2011

San Pedro 35 South Carmenere Reserva 2012

San Pedro Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva 2011

Vina Maipo Gran Devocion Sauvignon Blanc 2011

Vina Maipo Vitral Sauvignon Blanc Reserva 2012

Vina Maipo Gran Devocion Syrah & Petit Sirah 2011

Concha y Toro Casillero del Diablo Carmenere Reserva 2012

Errazuris Estate Series Sauvignon Blanc 2013

Concha Y Toro Casillero del Diablo Chardonnay Reserva 2012

San Pedro Castillo de Molina Carmenere Reserva 2011

Vina Maipo Vitral Cabernet Sauvignon 2011

Concha y Toro Casillero del Diablo Sauvignon Blanc 2012

Concha y Toro Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon Reserva 2012

San Pedro Gato Negro Chardonnay 2013

Concha y Toro Frontera Sauvignon Blanc 2012

Concha y Toro Sendero de Chile Sauvignon Blanc 2012

Concha y Toro Sendero de Chile Carmenere 2012

Concha y Toro Sendero de Chile Cabernet Sauvignon 2011

Casillero del Diablo Sauvignon Blanc 2012

Casillero del Diablo Brut Reserva 2011

San Pedro Gato Negro Sauvignon Blanc 2013

San Pedro 35 South Sauvignon Blanc Reserva 2012

San Pedro Gato Negro Merlot 2013

Isla Negra Sauvignon Blanc Reserva 2010

Concha Y Toro Frontera Chardonnay 2012

Concha y Toro Frontera Carmenere 2012

Concha y Toro Frontera Cabernet Sauvignon 2012

Cono Sur High Tide Sauvignon Blanc 2006

San Pedro Gato Negro Cabernet Sauvignon 2013

Целият текст на статията можете да прочетете в списание DiVino Magazine, брой 14.