Винар: Татянa Стефанова, Димитър Иванов
Собственик: Димитър Костадинов
Винарна Загрей се намира край Първомай и е създадена през 1998 от Йордан Костадинов. Загрей от старогръцки означава „великият ловец“ и се счита за първообраза на бога на виното и веселието Дионис. Зад историята на тази винар- на стои една съвременна българска фамилия – семейството на Димитър Костадинов. За качеството на вината се грижи и екип от технолози: Татяна Стефанова и Димитър Иванов. Близо 120 ха са лозята на избата, засадени само с червени сортове – мавруд, сира, каберне совиньон и мерло. От 2010 лозята са сертифицирани като биологични. Винарната представлява модерен комплекс с капацитет 1200 тона грозде годишно, а за отлежаване на виното се използват 500 бъчви тип барик от странджански дъб. Отличителната черта на Загрей е маврудът. От него правят три чис- то сортови вина, едно розе, белия мавруд blanc de noir и шедьовъра на избата – виното Vinica, произведено по технология, наподобяваща италианското Амароне. Други известни марки вина са Св. Димитър, Tiara и Noble. Загрей единствени в България произвеждат и масло от гроздови семки.
контакти:
Първомай 4270 ул. Иглика 30
tel.: +359 888 008 944
e-mail: office@zagreus.org
www.zagreus.org
Slow Food призовава храната да бъде поставена на първо място в политиката. Вижте петицията до земеделските министри от Г-7.