Начало - Статии и новини - Места - Вино срещи на Северозапад VΙΙ: Хараламбиеви, една щастлива симбиоза
Места
   

Вино срещи на Северозапад VΙΙ: Хараламбиеви, една щастлива симбиоза

11 юни 2021

Завършваме серията от публикации, в които ви водим с нас на DiVino обиколката в края на миналото лято из винарските изби на Северозапада: Видинска гъмзаНовоселска гъмзаНово селоБонония ЕстейтДос АламосШато БургозонеБоровицаМагураТипченица и винените проекти Понте ДиоВрачанска теменугаВеселите винари и Вида.

Последната и много привлекателна спирка по винените пътища на Северозапада е Семейни лозя и изба Хараламбиеви. Завършваме с тях заради една географско-винена особеност. Според регионирането на DiVino те са на границата между Северозападна България и Дунавската равнина, маркирана условно от поречието на Вит. Да, наистина, намират се в района на Плевен – във и около селата Садовец, Петърница, Горни Дъбник. Но част от лозовите им масиви са западно от Вит - което, заедно с факта, че се появиха официално като производител едва след винената ни обиколка на Дунавската равнина, ни подтикна да ги включим сред винарните на Северозапада.

Те съвсем заслужено спечелиха Специалната награда за дебют на DiVino Top 50 за 2019. Ето и същинската част от обосновката за тази награда: Хараламбиеви работят с местни сортове грозде в регион, който има нужда от развитие в тази посока. Стартираха смело на пазара с добре обмислен асортимент от вина в средния и във високия клас и веднага се отличиха с ярко маркетингово присъствие и добро качество на вината си.

Как да не вярваме в доброто бъдеще на българското вино, когато на сценатата се появяват скромни и истински посветени хора като Цветелина Стоянова и Димитър Хараламбиев! През 2019 те за пръв път представиха вината си публично и безспорно оставиха повече от добро впечатление.

Местният човек от двойката е Цвети – свързана е с природата от малка, тя често ходи с баба си на малкото семейно лозе да помага, без да подозира, че след време лозарството ще навлезе в живота ù трайно. Така и се случва, когато след време в странство тя се връща в родния Садовец. Съдбата я среща с Димитър Хараламбиев – млад предприемач, тъкмо засадил лозе край селото. И щастливата случайност създава още по-щастлива винена симбиоза, която вече 10 години отъпква пътеките на лозаро-винарството в региона. Двамата съвсем премерено изграждат лозарското стопанство на Хараламбиеви и вървят уверено към реализиране на винените си идеи. Първите вина на избата са с реколта 2018 и бяха посрещнати с много положителни емоции както от публиката, така и от винената критика.

Първото лозе – Калугерица, край с. Садовец, Димитър засажда като хоби за лични и приятелски нужди. Плевенският регион не е избран случайно обаче. Димитър не е местен, но познава много добре този край, тъй като преди това работи в съвсем друга област, но именно в този регион. Първите десетина хектара терен са засадени не и без подкрепата на местното население. Но те очевидно са твърде много за вино за лична употреба, още повече за качествено вино. След засаждане на още няколко лозя – Над пещерите, Дъбника и Могилите, Димитър и Цветелина научават много тънкости, трупат знания и опит. Така към днешна дата се грижат успешно за 85 ха лозя на четири различни тероара, всеки един с различна сортова структура. Реколтите до 2018 се винифицират в съседни изби, а след това Хараламбиеви се нанасят в старата кооперативна изба на село Петърница и започват работа там. Имат планове не само за нейното реставриране и допълване с дегустационна в съседната красива стара къща, но и за изграждането на нова изба на лозе Дъбника, която да спомогне за развитието на винения туризъм в региона.

Вина от предишната реколта (актуална по време на пътуването ни), които ни направиха най-ярко впечатление:

Haralambievi Trois Visages Rose de Noir 2019

Трите лица е серията, която представя пино ноар в три различни проявления, идващи от тероарите на три различни лозя в три различни села – бяло, розе и червено.

Гроздето за розето от тази серия e от лозето Над Пещерите, разположено близко до хълмистия десен бряг на река Вит край с. Петърница. Свежо, сочно и прекрасно плодово розе.

Haralambievi The Chosen One Sauvignon Blanc 2019

Своеобразно постижение е вино от точно този сорт да впечатли екипа ни, но ние винаги сме с отворени очи за доброто качество. За пореден път става ясно колко важни са тероарът и клоновата селекция: Избраният е рядко свеж, стегнат и сочен совиньон блан за българските разбирания и стилистика.

Трябва да допълним и, че тяхното Royal Rouge Cabernet Franc 2019 беше класирано в DiVino Top 50 за 2020. А виното им от местния кайлъшки мискет, което е в серията H`s, е модерно и свежо, с доста финес в своята ароматност. В последната реколта Хараламбиеви ни изненадаха и с много добри и интересни бели вина в експерименталната серия Vineyard Selection - сортовете са кръстоски със сложно потекло, създадени в Германия - соларис, мускарис и шойребе.   

По темата работиха (в азбучен ред): Веселина Маринова, Вили Гълъбова, Емил Коралов, Ефросия Благоева, Ирина Софранова, Юлия Костадинова, Яна Петкова, Ясен Бориславов