Начало - Статии и новини - Места - Вино срещи на Северозапад VI: Типченица и три проекта с главно В
Места
   

Вино срещи на Северозапад VI: Типченица и три проекта с главно В

15 април 2021

Продължаваме със серията от публикации, в които ви водим с нас на DiVino обиколката в края на миналото лято из винарските изби на Северозапада: Видинска гъмзаНовоселска гъмзаНово селоБонония ЕстейтДос АламосШато БургозонеБоровицаМагура, Типченица, винените проекти Понте Дио, Врачанска теменуга, Веселите винари и Вида, както и Семейни лозя и винарна Хараламбиеви.

Този път сме в района на Враца, по-точно в село Типченица с едноименната изба, където освен собствените им вина с марките Tochka и Vratitza се създават и вината на три интересни проекта, плод на смелост и страст към виното. 

 

Българските вина като цяло са на впечатляващо ниво, а браншът има нужда от подкрепата на всички нас. Ако споделяте при всеки повод бутилка добро българско вино, вашият принос би бил неоценим. Да празнуваме с българското вино!

 

Типченица - с Вратица и Точка все по-нагоре

Типченица е живописно село в северното подножие на Стара планина. Намира се на 54 км от София и на 30 км югоизточно от Враца. От път Е-79 има трикилометрова отбивка. Теренът е хълмист и на пръв поглед не поражда очакване за развито земеделие, още по-малко за лозарство, защото надморската височина е около 500 м, а лозата – според някои школски представи – не се чувства добре на такава височина. Истината обаче е по-различна. В близките години има вероятност точно предпланинската част от Северозападна България да се окаже най-интересният винен регион с характерни местни тероарни вина.

Хълмистите и обветрени терени с разнообразни и предимно бедни, песъкливи и каменисти почви са особено благоприятни за развитие на малки винарни (с обеми до 100 т), които да покажат потенциала на тези земи. Една от тези винарни е Типченица. Но преди да говорим за нея, нека вметнем, че в началото на миналия век, по време на филоксерата и до 30-те години селото е било голям и търсен производител на лозов посадъчен материал. Освен вкоренени лозички оттук са вземали и почва за тяхното засаждане. Явно мястото не е случайно и очакванията за бъдещето на винарството имат оптимистичен хоризонт. Първите вина с марката Типченица се появиха на пазара преди десетина години, без да оставят ярки впечатления. Последните две реколти обаче привличат все по-настойчиво вниманието на ценители. 

Винарната има 28 ха плододаващи лозя, засадени между 2003 и 2009 г. Сортовете са врачански мискет, шардоне, совиньон блан, рубин, каберне совиньон и мерло. Лозята са в местностите Равенски дел и Гложето над селото на около 600 м надморска височина. Стига се малко трудно, и то с джип, но гледката възнаграждава усилията. Почвите са глинести, песъкливи. Белите сортове узряват към средата на септември, а червените след началото на октомври. Работи се без хербициди, а гроздето се бере в касети.

Избата е оборудвана със съвременни ферментатори от алпака с обеми от 2,5, 5 и 10 тона с широки възможности за контрол на температурата. Естествено тези детайли не биха имали особено значение, ако не бяха внимателно осмислени от новата техноложка на винарната Надя Минева. Тя е дипломиран биотехнолог със специалност винарство, работила е в други винарни и е специализирала в Монпелие, Франция. От 2018 г. е главен технолог и изпълнителен директор в Типченица. Признава, че е приела поканата на Велин Джиджев - управител и собственик заедно със семейството си, защото харесала региона и концепцията за производство на качествени вина в къси серии с изява на сорта и тероара. 

Винарната предлага сортови и купажни вина в две серии – Vratitza и Tochka. Акцент не само тук, но и в повечето изби от региона, е местният сорт врачански мискет. Виното от реколта 2019 е изразително сортово, свежо, с цветисти тонове, плътно и сочно тяло и пикантен финал. Много приятно впечатление оставя мерлото реколта 2019 – свежо, зряло и балансирано, северно мерло с усещане за плод и без често срещаните на юг мармаладени тонове. Обещаващи са и другите червени вина, както и белите. Шардоне 2019 е сочно, плодово с изразителен цитрус, добра киселинност и плътно тяло. Има и много добро шардоне по коломбар – с елегантно и гладко тяло. Коломбарът е от района на Варна. В близко бъдеще винарната ще покаже и впечатляващи вина от рубин, сира, както и червени купажи, които засега чакат своя час във френски барици. Повечето продукти може да бъдат опитани във фирмения им магазин Гарафа на ул. Шишман 18 в София. Тук е мястото да поздравим целия екип Типченица за добрата работа, в резултат на която Tipchenitza Tochka Cabernet Sauvignon 2018 бе едно от 12-те български вина, наградени със златен медал на Concours Mondial de Bruxelles през септември 2020.

Съвсем неотдавна отново посетихме избата и опитахме от съдовете изключително обнадеждаващи вина от реколта 2020. Очакваме с нетърпение техните совиньон блан, варачански мискет и особено рубина, който още на този етап е много много добър! 

Проектът Типченица все още е в развитие, в процес на изграждане е помещение за стареене на вината, както и условия за винен туризъм. Въпреки това избата гостоприемно е предложила покрив на няколко други винарски проекта от региона. 

Три проекта с главно В 

Врачанска Теменуга е обещаващ проект, базиран във Враца, зад който стои Тихомир Костадинов. Предлагат се две вина от врачански мискет от собствени масиви в района на Враца – възстановени автентични стари лозя, както и новозасадени: с  брандовете Врачанска Теменуга и The Place. Второто е създадено от енолога на Типченица Надя Минева и е много чист и интензивно плодов израз на този стар местен бял сорт.  В момента Врачанска Теменуга работят и по проект за дооборудване на собствената им изба, така че може да очакваме в бъдеще разширяване на портфолиото с още интересни вина. 


 

Веселите винари, или Jolly Vintners също правят вината си в Типченица. Лозето на Ивана Цакова и Димитър Димитров е в местността Речка до врачанското село Веслец – на пътя на Ботевата чета. Там те отглеждат врачански мискет, рубин, сира и небиоло – експериментално, като радетели за устойчиво лозарство. Първите им вина (от реколта 2019 те са три), правени от Надя Минева, вече са част от обещаващото лице на Северозапада. Техен е първият и засега единствен розе сепаж от небиоло, сира и рубин, или както го нарекохме мама, татко и аз – заради факта, че българският сорт рубин е кръстоска на сира с небиоло… Много добро розе – сухо, изразително и балансирано.

 

Вида е още един симпатичен винарски проект, стартиран от млади хора, запалени по виното: Радостина Илиева и Николай Чолаков. Концепцията на вината Vida се ражда преди повече от 5 години, но 2018 е първата пробна реколта, както я наричат собствениците на проекта. Вината от 2019 (вионие, ризлинг, сира и пино ноар) и 2020 вече се винифицират основно в Типченица под професионалния контрол на Надя Минева. Изборът на мястото за собствените им лозя от 6,5 ха, а именно видинското село Градец, не е случаен, разбира се. Собствениците имат близки роднини там, които се грижат за лозята с разбиране и родителска обич. Идеята на Радостина и Николай е да предлагат качествени бели и червени вина в малки серии от този интересен тероар – общо около 12 000 бутилки от осемте сорта, засадени на лозята им. Името на бранда е вдъхновено от средновековната крепост Баба Вида, а идеята е вината да съчетават духа и традициите на видинския регион с модерно звучене. И тъй като са в царството на гъмзата, предстои им изграждане на насаждения с гъмза, от която планират да правят чисти и свежи плодови вина - такива, каквито изисква пазарът. 

 

По темата работиха (в азбучен ред): Веселина Маринова, Вили Гълъбова, Емил Коралов, Ефросия Благоева, Ирина Софранова, Юлия Костадинова, Яна Петкова, Ясен Бориславов