Начало - Статии и новини - Акценти - Вино и архитектура: Doluka Турция, Lajver Унгария и Vlassides Кипър
Акценти
   

Вино и архитектура: Doluka Турция, Lajver Унгария и Vlassides Кипър

29 юли 2021

Отново сме на тема Вино и архитектура, за да ви представим още три винарски изби на Балканите и част от Средна Европа или широкия район около нас. Подбраните изби и проекти демонстрират най-авангардните и важни архитектурни тенденции, наблюдавани по целия свят. Архитектите им са водещи творци в своите страни и демонстрират впечатляваща широта на мисълта и задълбочено познаване на виното. Проектите са от последното десетилетие или най-много от последните 15 години, което е и причината други впечатляващи сгради, замислени и построени по-рано, да останат извън фокуса ни.

Днес ви представяме Doluka в Турция, Lajver в Унгария и Vlassides в Кипър.

(Вижте още Elesko в Словакия, Galic в Хърватия и Lahofer в Чехия, запознайте се и с Laposa Унгария, Marof Словения и Vinero Турция, както и с Avincis в Румъния, Carski Vinogradi в Босна и Херцеговина и Винарско имение Драгомир в село Брестник до Пловдив)

Doluka, Турция

Новата изба на един от отдавна утвърдените гиганти в турското винопроизводство, Doluka, с годишен капацитет 14 милиона литра, се намира само на час път преди Истанбул, в турска Тракия. Построена е през 2011 г. в индустриалните покрайнини на Черкезкьой, по проект на архитектурно бюро SANALarc и мащабът на сградата също е индустриален – върху площ от 15 000 м².

Но принос за романтиката в архитектурния разказ за виното тук имат обучителният център за посетители, ботаническите градини, както и пространствено-конструктивните решения в производствената част и офисите.

Чрез пейзажа, променливи мащаби, прагове, геометрия, светлини, цветове и материали мястото улавя същността както на цялата среда наоколо, така и на самия занаят на винарите. 

Драматичното редуване на последователните пространства като в огърлица дава възможност посетителят да придобие представа за пътя на всекидневните дейности. От просторния пейзаж на промишлената зона човек достига до топлината на фасадата, която през целия ден променя облика си. Светлината е ориентирана спрямо слънцето така, че да улавя смяната на сезоните и различните моменти от денонощието. А при влизането в самата изба всички дейности се разкриват пред погледа на посетителя.

Архитектурата е проста, естествена и е съсредоточила енергията си върху драматургията на гледките, мащабите и последователността. Въпреки че конструкцията, облицовките и мащабите са адекватни на околната индустриална зона, цялостното преживяване е интимно и силно свързано с естествената природна среда.

Подобни пасивни сгради се ценят заради ниските производствени и енергийни разходи. Тук пръстта, изкопана за основите, е използвана за създаване на ботанически градини, които спомагат за по-доброто охлаждане на избените помещения; използването на оберлихти и светлина, проникваща дълбоко надолу до подземните етажи, както и преимуществото отдадено на материали, добивани в региона, са акценти в  зелената  идея на дизайна.

Lajver, Унгария

Лайвер е разположена откъм терасираната страна в северната част на  хълмовете Сексард. Сградата хармонира с релефа и пейзажа, полупотънала е в него и със своята площ 3600 м2 е идеално място за всякакви събития.

Комплексът комбинира винарна с гравитачен принцип на производство и разнообразни постройки за дегустации, кулинарни събития и празненства. Lajver притежава общо 26 ха терасирани лозя (30 тераси) с 12 различни сорта, от които 7 са червени – заедно с най-известните международни сортове се отглеждат и местни като кейкфранкош, кадарка, черсеги фюсереш и оласризлинг, от които се създават разнообразни като тип и категория вина – модерни и интересни.

Сградата e замислена като обект на ландшафтното изкуство – лендарт. Вертикалната структура на земните пластове, наклоните и позициите на терена са от решаващо значение през целия процес на проектиране и строителство. Масивният обем навлиза в хълма пет етажа надолу и все пак някои части тук-там изникват на повърхността, подобно на скали, създавайки по този начин художествена композиция върху хълма с лозята. Дългите, плавни обеми на пространството за посетители, където са ресторантът, барът и хотелската част, се намират на терасираната горна част на хълма. Стъклената стена, разположена по хоризонталната ос, дава прекрасна панорамна гледка към долината и лозята.

Дълбоко в земята е скрита производствената част, която е под прав ъгъл спрямо линиите на земните пластовете, пъхната в хълма като чекмедже.

Проектът на Lajver е на унгарското студио BORD, създало още три авангардни проекта на винарски изби в страната – различни помежду си. Особено интересна е винарната  (Естерхази Етиеки Курия) – една от водещите във винения регион Етиек. Сградата представлява една вълнуваща разнопосочна конструкция, която игриво съчетава типичните силуети на традиционните двускатни покриви в региона с едно ярко модерно излъчване.

Esterházy Etyeki Kuria

Sauska, ТокайВ строеж е последният им проект – футуристичната сграда на Sauska (Саушка) в Токай, която се състои от две статуетки – летящи чинии, плаващи над лозята на върха на хълма.

 

 

 

 

 

Vlassides, Кипър

Сградата на Vlassides е изградена през 2014 по проект на кипърското архитектурно бюро Eraclis Papachristou върху площ  от 900 м². 

Разположена върху склона на хълма сред лозята в околностите на село Килани, в района на Лимасол, винарска изба Vlassides плавно се слива с пейзажа, като по-голямата част от обема ù се намира във вътрешността на самия хълм, а видимата ù част се разкрива постепенно, което дава възможност на посетителя да се наслади на природата на Кипър.

Конструкцията е организирана в система от паралелни стени, подравнени с контурите на склона, които създават обеми, изникващи сякаш от самия пейзаж или пък проникващи в него. Входът и разпределението на вътрешните пространства откриват панорамни гледки едновременно към лозята и помещенията за производство и съхранение на вино.

Сградата има свое характерно присъствие сред кипърските лозя. Конусовидните отвори на покрива, чиито повърхности са облечени в неръждаема стомана и блестят като огледала, отразяват кипърското слънце и едновременно с това през тях интериорът се облива в светлина.

Надлъжната конструкция е разделена на две функционални зони, включващи производствена част, помещения за отлежаване и съхранение на виното, както и пространства за дегустации и събития. Между двете зони е оформен вътрешен двор, удобен за по-големите и многолюдни събирания, които са част от кипърската култура.

Винарна Власидес с годишно производство от около 120 000 бутилки е считана за крайъгълен камък в модерното винарство на Кипър, резултат на смела, но добре премислена експериментална работа в лозята и в избата и постоянен стремеж към създаване на вина със собствен характер.