Начало - Статии и новини - Акценти - Вино и архитектура: Avincis, Carski Vinogradi и Драгомир
Акценти
   

Вино и архитектура: Avincis, Carski Vinogradi и Драгомир

16 август 2021

Стигнахме до последната (не и по значение) публикация по темата Вино и архитектура. Представяме още три винарски изби от Близката до нас Европа - Балканите и част от Средна Европа. Селекцията ни е от проекти, които отразяват дълбоката творческа връзка между вино и архитектура и демонстрират авангардни и важни архитектурни тенденции, наблюдавани по целия свят. Проектите са от последното десетилетие или най-много от последните 15 години, което е и причината други впечатляващи сгради, замислени и построени по-рано, да останат извън фокуса ни.

На фокус днес са Avincis в Румъния и Carski Vinogradi в Босна и Херцеговина. А за финал оставихме Винарско имение Драгомир, избата, която ни вдъхнови за цялата тема. 

(Вижте и Elesko в Словакия, Galic в Хърватия и Lahofer в Чехия, а също Doluka в Турция, Lajver в Унгария и Vlassides в Кипър, както и Laposa Унгария, Marof Словения и Vinero Турция)

 

Avincis, Румъния

Разположен на 230 км северозападно от Букурещ в долината река Олт – голям приток на Дунава, между хълмовете на Драгашани (район със стари традиции във винопроизводство), комплексът на семейното имение Avincis включва една изящна вила, винарска изба с две сгради (А и Б) и парк.

Вилата е построена  през 1905 г. в т.нар. бранковянски стил (известен още като Влашки ренесанс). Цялостното ансамблово решение е да се центрира композицията около реставрираната вила, подчертавайки нейната решаваща роля за организация на пространството.Сградата на винарската изба наподобява основата на пирамида. Откъм южната ù фасада е дегустационната зала с частично покрита тераса. Отгоре на сградата са изградени от дърво три къщи за гости. Сграда Б има два вътрешни двора, тя изпълнява главно домакински функции и осигурява жилища за персонала. Паркът включва алеи, плувен басейн, заобиколен от перголи, а също зеленчукова градина, лозя, дървета и павилион с панорамна гледка.

Проектът, номиниран през 2013 за Европейските архитектурни награди Мис ван дер Рое, е на румънските архитектурни бюра BBM GRUP и ICON Studio de Arhitectura, а водещ архитект е Александру Белдиман.

Използвани са  източници на чиста алтернативна енергия, геотермална енергия за отопление/охлаждане и слънчеви  панели за топла вода. Пок-ривът – тераса на винарската изба, е покрит с пръст и трева, което подсилва термоизолацията. Фасадите на новите сгради са облицовани с варовик арнота, добит от местна кариера.

Конструкцията на винарната изцяло отговаря на изискванията на винопроизводствения процес, а движението на потоците е организирано чрез гравитация. Подземна рампа за достъп и широк тунел позволяват оптимална комуникация с техническите пространства.

За едва десетилетната си история Avincis се е превърнала в един от символите на възраждането на румънското вино и предлага червени вина, бели и розе, които отразяват интересния тероар на Драгашани и като стил са една качествена кръстоска от модерен подход и традиции.

 

Carski Vinogradi, Мостар - Босна и Херцеговина

Новата сграда на историческата винарна Царски виногради до Мостар е завършена през 2020 г. Проектът на арх. Един Дуракович и партньори има две награди на BIG SEE 2020 за Босна и Херцеговина – за архитектура и за дизайн в туризма.

Основната идея, повлияна от автентичността на мястото, е била да се ползват традиционни модели – както във формите, така и в материалите, за да се създаде модерна архитектурна композиция: винарна, хотел с ресторант и дегустационна зала. Архитектите са решили да кръстосат формите на стара винарна и традиционна херцеговинска къща. Идеята за форма на стара изба е включена в белия куб, в който се помещава хотелът, а производствените съоръжения са инсталирани в каменна къща.

Използвани са материали от традиционната за Херцеговина суха зидария. В нито една част от структурата не се виждат свързващи линии. Големият куб е покрит с плочи по старовремска технология. За да се постигне модерна архитектурна изразителност, улеите и улуците са напълно скрити, а за всички прозорци и врати е намерено минималистично решение.

Главното качество на проекта е в съвършената хармония между композицията и използваните материали. Царски виногради в Мостар е пример за това как ползването на традиционни строителни материали, форми и зидарски практики се вмества успешно в съвременната архитектура.

Царските лозя, заемащи 15 ха площ, датират от времето на Австро-унгарската империя. Днес избата е известна с качествените си вина от местните сортове блатина, вранац, жилавка и бена.

 

Винарско имение Драгомир, Брестник 

За финал оставихме винарската изба, която ни вдъхнови за цялата тема вино & архитектура. През 2020 година семейството енолози Наталия Гаджева и Константин Стоев щастливо се настаниха в новия дом на избата си Драгомир в село Брестник, проектиран от арх. Тодор Обрешков и Zoom Studio. В края на миналата година проектът заслужено спечели престижната архитектурна награда на АРХ ИНОВА за 2020 в категория Бизнес, административни, индустриални и търговски сгради (реализации)! Без да е зрелищна, сградата е модерна, с елегантни строги линии и запомнящ се контур – проектът е съобразен изцяло със спецификата, детайлите и характера на винопроизводството, както и с намеренията за развитие на винен, културен и събитиен туризъм.

Кратка извадка от професионалното архитектурно описание на проекта: 

Основният обем на избата е на две нива, правоъгълен, ориентиран според чистите географски посоки. Дългите фасади са на север и на юг, а късите – на изток и на запад. Избата е разположена в най-южната обособена част на имота, която е и най-извисена, с широк обзор към Пловдив.

Погледната от север на юг, издължената северна фасада се проектира под силуета на планинските хълмове и представлява своеобразен екран за бъдещата зона, определена за изграждане на 16 еднофамилни къщи, клуб и малък спортен център, като фон, прикриващ нелицеприятните близки гледки с грозни бивши стопански постройки през улицата горе от юг.

От самото начало стремежът беше обликът и характерът на строежа на новата винарна да отразяват и показват откровено и честно същността на технологичното производство при провеждане докрай на основния принцип –  органично вписване в релефа на терена. Резултатът е цялостен функционално разнообразен ансамбъл, облагородяващ обкръжаващата околна среда и най-вече природните дадености на ландшафта на селските покрайнини.

Голяма част от действителната разгъната застроена площ е на подземни и полуподземни нива. При това категорично се запазва водещата идея при строежа да бъде използвана денивелацията. Наклонът на терена предполага стъпаловидното развитие на застрояването. Разликата в нивата, използвана като технологично предимство, дава възможност за гравитачно протичане на винарския процес. От енологична гледна точка гравитачният път на гроздето и виното е класически изпитан прийом, а вкопаването в терена осигурява типичен за винарските изби вътрешен микроклимат, благоприятен за направата на добро вино с нисък разход на енергия.

Поставени дълбоко в терена, големите избени помещения не смущават с обемното си въздействие парковата среда и близките квартали на селото с жилищни и вилни постройки. Така са удовлетворени изискванията на енолозите, а производственият корпус, вкопан в ската, прикрито се сгушва в гънките на терена, без да дразни очите…

Най-добре ще опознаете сградата и вината, ако се уговорите за лично посещение на място. Домакините в Драгомир са гостоприемни, а вината им – забележителни.