Начало - Статии и новини - Акценти - Вино и архитектура: Laposa Унгария, Marof Словения и Vinero Турция
Акценти
   

Вино и архитектура: Laposa Унгария, Marof Словения и Vinero Турция

03 август 2021

Все така сме на тема Вино и архитектура. Запознайте се с поредните три винарски изби от Близката до нас Европа - Балканите и част от Средна Европа. Селекцията ни е от проекти, които отразяват дълбоката творческа връзка между вино и архитектура и демонстрират авангардни и важни архитектурни тенденции, наблюдавани по целия свят. Проектите са от последното десетилетие или най-много от последните 15 години, което е и причината други впечатляващи сгради, замислени и построени по-рано, да останат извън фокуса ни.

На фокус днес са Laposa в Унгария, Marof в Словения и Vinero в Турция.

(Вижте още Elesko в Словакия, Galic в Хърватия и Lahofer в Чехия, а също Doluka в Турция, Lajver в Унгария и Vlassides в Кипър, както и Avincis в Румъния, Carski Vinogradi в Босна и Херцеговина и Винарско имение Драгомир в село Брестник до Пловдив)

Laposa, Унгария

Унгарската винарна Laposa, проектирана от архитектурно студио PLANT в Будапеща (с водещ архитект Питър Киш), се намира в лозаро-винарския подрегион Бадачони на Балатон. Проектът е носител на престижната архитектурна награда на сайта Archdaily.com за 2010 в категорията Винарски изби.

Сградата е конструирана така, че производственият процес да е на гравитачен принцип. Структурният ред и последователността от помещения следват вертикално и хоризонтално процеса на производство. Само една четвърт от цялата площ е над земята и е видима, а останалата част е във вътрешността на хълма.

Стилизиран шестоъгълен напречен разрез на базалтов пласт и симетричен фронтон-абстракция на покрива на стара винарска преса – тези две геометрични форми са обединени в нова система, която обаче постоянно напомня за произхода им.

Черупката на сградата е изцяло съставена от предварително изработени фини бетонни фасадни панели, излети видимо като монолитен бетон. Липсва каквото и да било разделение между фасадите и покрива.

Отвън покритието на бетонните панели пресъздава текстурата на лозите. На места в облицовката, където е била необходима естествена светлина за интериора, архитектите са заменили бетонните панели със стъклени или с перфориран метален панел. Мотивът на лозата продължава и върху стъклените и металните строителни части, обединявайки различните материали.

В избеното помещение, където се съхраняват бъчвите за зреене на виното, изграденият свод е базиран на стари винарски изби от района и е облицован с малки клинкерни тухли в диагонална конфигурация, което придава на покритието сложно изтъкана структура.

Вината на Laposa са известни в Унгария под марката Bazaltbor или базалтово вино, защото лозята растат по базалтовите хълмове около платото Балатон (с вулканичен произход) и едноименното езеро. Специфичният тероар е причина и за изявения минерален характер на тези вина. Основатели на винарната са д-р Йозеф Лапоса, ландшафтен дизайнер, и синът му, които правят вино от над 20 ха собствени лозя с местни и международни сортове.

Marof в Словения

Мароф, в най-източния край на Словения, съществува от 120 години. Ансамбълът от чифликчийска къща и прилежащите към нея стопански сгради е разположен на хълма западно от село Мачковци в региона Прекмурие. С възобновяването на комплекса е реставрирана къщата в първоначалното ù състояние, а стопанските сгради са заместени с нови конструкции, адаптирани към новите функции и съвременните технологии. Първата от тях е винарната, изградена преди десетилетие по проект на словенското архитектурно студио Kalamar върху площ 1200 м². 

По своята форма сградата следва топографията на терена, композицията на обема ù е подчинена на прилежащата чифликчийска къща. В съответствие с насоките на Института за културно наследство покривът е завършен с червени керемиди – материала, с който са били покривани къщите навремето.

Повърхността на фасадата е фрагментирана от множество вертикални решетки – като колове с увиващи се по тях лози.

Видимата част от структурата над земята е съставена само от пространството за посрещане на гости в северната част и пространството за приемане на гроздето от южната страна. Останалата част е скрита под земята: в производствените помещения са настанени  пресите за грозде, иноксови и дъбови ферментатори, лаборатория, поточна линия за бутилиране и помещения за отлежаване и съхранение на вино. А в пространството за гости са изградени амбразури, през които могат да се разглеждат подземните помещения. Сградата е изцяло заобиколена от лозя, които напълно доминират гледката отвътре.

Собственик е словенският предприемач Станко Поланич, а към него по-късно се присъединява уайнмейкърът Урош Валци. Създават вино (120 000 бутилки годишно) с най-модерно оборудване, по традиционен метод в стремежа си то най-ярко да отразява трите различни тероара на лозята им от общо 30 ха. Наред с международни сортове работят и с грашевина (вершризлинг), блауфренкиш и цвайгелт.

 

Vinero, Турция

Коплексът се намира на 12 км от Еджеабат навътре в полуостров Галиполи (Гелиболу), в европейската част на областта Чанаккале. Завършените през 2015 г. винарна и хотел са собственост на семейство Токсоз – хора, свързани с фармацевтичния бизнес, които не са жалили средства да изградят наистина импозантен комплекс на площ 16 000 м2.

Архитектурният проект е разработен от Tekeli-Sisa, едно от утвърдените архитектурни бюра в Турция, а впечатляващият интериорен дизайн е дело на CM Mimarlık. С чистите си, дълги и солидни линии сградата е хармонично вписана в провинциалния пейзаж наоколо.

След входа е дегустационната зала, разположена на много нива; на практика това е и стълба, по която се стига до долната производствена част. Там са ферментационните съдове, които човек може да наблюдава отвисоко; вижда се целият процес. Халето е в прозорци и е заобиколено от лозя. На долните етажи са и бъчвите; има още няколко дегустационни, на различни места.

Вътрешният дизайн е вдъхновен от нестандартна интерпретация на производствените пространства. Той смело подчертава големите обеми и високите тавани и съчетава материали като суров метал, дърво и мрамор в хармоничен баланс. Колоните, облицовани с мозайки, отразяват светлите тонове на дървените елементи и на бъчвите за вино. Тук няма отстъпление от традиционно пищните турски декорации и колорит, но традицията е изведена в един синтезиран и изчистен вид.

В тази зрелищна изба правят и доста впечатляващи вина. Мишел Ролан е техен консултант. Червените сортове са 80% и страстта към Бордо е явна: каберне совиньон, каберне фран и пти вердо. Белите сортове, с които работят, също са френски: шардоне, вионие и совиньон блан.