Начало - Статии и новини - Акценти - Вино и архитектура: Elesko Словакия, Galić Хърватия и Lahofer Чехия
Акценти
   

Вино и архитектура: Elesko Словакия, Galić Хърватия и Lahofer Чехия

25 юли 2021

В рамките на темата Вино и архитектура ви представяме чрез поредица от публикации подбрани винарски изби на Балканите и част от Средна Европа, които добре демонстрират най-авангардните и важни архитектурни тенденции, наблюдавани по целия свят. Архитектите им са водещи творци в своите страни и демонстрират впечатляваща широта на мисълта и задълбочено познаване на виното. Избрахме проектите като най-интересни, функционални, органично свързани със света на лозята и виното, модерни и красиви. Те са от последното десетилетие или най-много от последните 15 години, което е и причината други впечатляващи проекти, осъществени по-рано, да останат извън фокуса ни.

Трите винарски изби, които ви представяме тук са Elesko в СловакияGalić в Хърватия и Lahofer в Чехия.

(Вижте още Doluka в Турция, Lajver в Унгария и Vlassides в Кипър; запознайте се и с Laposa Унгария, Marof Словения и Vinero Турция, както и с Avincis в Румъния, Carski Vinogradi в Босна и Херцеговина и Винарско имение Драгомир в село Брестник до Пловдив)

 

Elesko, Словакия

Модерният комплекс на амбициозната словашка винарна Elesko е разположен в централната част на имение от 25 дка върху 5400 м2 в един от известните винарски региони на Словакия – Малокарпатския, близо до столицата Братислава. Виното се прави изключително от грозде, отглеждано в собствени лозя.

При създаване на проекта на словашките архитекти Cakov + Partners (Чаков & партньори) производството е било 600 000 бутилки с потенциал за увеличаване до 1,2 млн. бутилки. Портфолиото на избата е обширно – включва пенливи, тихи сухи и сладки вина, разделени на няколко категории от базови до премиум класа.

Под един покрив са съчетани разнообразни функции – винопроизводство, изкуство, гастрономия, магазин, хотел с уелнес зона, офиси, настаняване на мениджърите и персонала... Галерията за модерно изкуство притежава най-голямата частна колекция от произведения на Анди Уорхол в Европа.

Комплексът на винарната е проектиран компактно и е използван естественият наклон на терена. Цялата производствена зона е разположена предимно под земята, изцяло покрита със зелени покриви, което подобрява енергийния баланс. Майсторски са използвани стъкло и бетон. В антрето е дегустационната с комфортна обстановка и визуален контакт със залата с ферментаторите и помещението с бъчвите. Бетонни стълби водят до ресторанта на втория етаж с голяма камина, поглед към кухнята, към пейзажа навън и изход към външна тераса.

Резиденцията на управителя е проектирана като пасивна къща със зелен покрив и само една стъклена фасада – тя се е гмурнала в терена и създава собствено патио, което я отделя от останалата част.

Както винарската философия, така и цялата дейност във винения туризъм на Elesko се подчиняват на слогана им Правим обикновените неща изключително добре. Трябва да добавим и че техни консултанти във винопроизводството са били новозеландецът Найджъл Дейвис и Ернст Лозен от Мозел.  

Galic,  Хърватия

Обичам чистотата и прецизността във вината на Galić, казва Каролайн Гилби MW, която следи внимателно виното на Югоизточна Европа.

От самото ù създаване през 2008 г. избата е на върха на хърватската винена сцена със своите свежи и модерни бели вина и розета, както и с елегантните отлежали червени.

Първоначално загребското архитектурно студио Dva arhitecta създава един изключителен футуристичен, екологичен и природолюбив проект за сграда на винарната в Златната долина край Пожега (Славония), който спечелва престижната Американска награда за архитектура в земеделието през 2017. Но проектът остава като винарна на бъдещето, както я нарича собственикът Йосип Галич. Междувременно решават да осъществят друг проект на същото архитектурно студио. 

Новата сграда е разположена в центъра на град Кутево и поради преминаването от напълно природна среда към градска е настъпил и пълен обрат и в архитектурния дизайн. Простият и ясен дизайн е вдъхновен от традиционните винарски изби и местните селски къщи. Околните къщи са построени върху бетонни пиедестали, които в повечето случаи остават недовършени и груби; от друга страна, стените са изградени от тухли, които в крайна сметка получават патина и здрав външен вид. Прилагайки тези принципи и материали, сградата се вмества хармонично на главната градска улица, където е построена.

Отклонението от традицията е в интериорните решения. Традиционно бъчвите стоят под земята, обаче тук това не е било възможно поради естеството на терена; така е осъществена и идеята бъчвите и вътрешното пространство да имат директен контакт с улицата и минувачите. Дъбовите бъчви, наредени като на  витрина  в сянката на тъмни стъкла и масивни бетонни арки, оформят буферна зона между интериора и екстериора.

Горе, над този бетонен пиедестал, в който виното отлежава, съхранява се и се дегустира, са изградени два етажа с производствени, складови и други площи, облечени в тухла и напълно скрити от улицата.

Lahofer, Чехия

Откритата през 2020 година винарна Лахофер е проектирана от арх. студио CHYBIK + KRISTOF (Хибик + Криштоф) със седалище в Бърно, носители на много престижни архитектурни награди. Винарната вече действа като културно средище в този регион с богата винена история и наследство.

Images: Lahofer Winery, Courtesy of CHYBIK + KRISTOF Architects & Urban Designers, Photography by Laurian Ghinitoiu

Сгушена в изпъстрената с лозя чешка провинция Моравия, близо до австрийската граница, винарната съчетава дългогодишните местни винарски традиции със съвременен дизайн в диалог със заобикалящите я лозови насаждения. Сградата съчетава три отделни, но взаимосвързани структури — винопроизводство, административна база и център за посетители с дегустационна зала. Те са отражение на околния пейзаж с лозята — колоните на високите бетонни арки точно следват строгия модел на редовете лози пред прозореца, а във вълнообразния амфитеатрален покрив отекват околните хълмове.

Images: Lahofer Winery, Courtesy of CHYBIK + KRISTOF Architects & Urban Designers, Photography by Laurian Ghinitoiu

Сградата изкусно слива един зрелищен облик с излъчването на обикновен хамбар — импозантен дизайн, но деликатен като цветове и материали и най-важното, функционален. Два семпли блока, вмъкнати един в друг, създават пространството за производство; те представляват постройки с прости стоманени рамки и неизмазан бетон, докато фасадата между бетонните колони е от хоризонтални дървени летви. Вътре блоковете са прости и функционални, каквито са и отвън. Обаче там, обърната на юг, се намира подземна винена изба, над която сградата образува бетонна вълна, издигаща се нагоре и образуваща висока стъклена фасада. Тук са ресторантът, залата за дегустации и събития и офисите. Отгоре върху вълната има тераса с обширен поглед върху пейзажа, а стъпалата на терасата могат да се използват като амфитеатър за събития.

Images: Lahofer Winery, Courtesy of CHYBIK + KRISTOF Architects & Urban Designers, Photography by Laurian GhinitoiuLahofer произвежда вина от всички основни централноевропейски сортове — само от грозде, отглеждано в собствените им лозя (с изключение на специалната серия френски вина) и продават част от продукцията си на други винопроизводители. Винарната е една от най-големите в Чехия — с лозови масиви от 430 ха и годишно производство половин милион бутилки годишно.