Яна Петкова е aбсолвент на Австрийската Винена Академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust. Лектор в курсове по дегустация и култура на виното и собственик на единствената българска онлайн енциклопедия за вино www.Vinoto.com. Яна е винен автор, консултант и търговец на вина за ценители. Тя е сред основателите на клуба на пишещите за вино – “Винен Наблюдател” www.vino-nabludatel.com, участник в дегустационни панели, както в България към сп. “Бакхус” до началото на 2009г. и “Винен наблюдател”, така и в чужбина – Vinitaly. Автор на свободна практика в много издания - “Wine & Dine”, “Инсайт”, “Его” и др. Един от учредителите на Българска Винена Академия.
Светът знае малко за Унгария и нейното вино. Може би дори по-малко, отколкото за българското. А и унгарците не горят от желание да се популяризират.
Избата Heymann–Löwenstein е базирана в селцето Вининген, Долен Мозел, където са разположени едни от най-стръмните лозя на Мозел.
Каква беше 2018 година за виното в България и какви се очертават тенденциите за 2019? Анализ на Яна Петкова.
Концепцията за минералността е една от най-противоречивите в дегустацията на вино и макар терминът „минерален“ да се чува често сред винените среди, обяснението за наличието и възникването му в най-добрия случай е по-скоро емоционално, отколкото научно.
Винаги когато дегустирам вината на изба със собствен музей и реколти от времето малко след Освобождението на България се настройвам някак си благочестиво. 1 декември 2016 се погрижи за съвсем навременната преди Коледните празници доза благочестивост с дегустация на вината на португалската къща Ramos Pinto.
Предполагам, че надали има винен човек, който да не се е събуждал на следващата сутрин с глава, стегната от клещите на обилна винена вечер. Докато очите правят опит за отваряне, мозъкът, доколкото го има в този момент, се опитва да разбере къде точно е била грешката. Многобройните видове вина? Количеството? Шумът или пък цигареният дим (последното особено българска, но реална подробност на събиранията)?
Когато имаш сертификат за дворцов доставчик на Бъкингамския дворец от 1884 година насам и си питието на агента от същата държава с планетарно познатото кодово име 007, може да се приеме, че се намираш във Винената зала на славата на последните два века и рядко някой може да каже нещо ново и впечатляващо за теб.
Това е заглавието на документален филм, включен в програмата на София Филм Фест, в секцията Кино Гурме.