Начало - Яна Петкова
Автори в Дивино

Яна Петкова е aбсолвент на Австрийската Винена Академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust. Лектор в курсове по дегустация и култура на виното и собственик на единствената българска онлайн енциклопедия за вино www.Vinoto.com. Яна е винен автор, консултант и търговец на вина за ценители. Тя е сред основателите на клуба на пишещите за вино – “Винен Наблюдател” www.vino-nabludatel.com, участник в дегустационни панели, както в България към сп. “Бакхус” до началото на 2009г. и “Винен наблюдател”, така и в чужбина – Vinitaly. Автор на свободна практика в много издания - “Wine & Dine”, “Инсайт”, “Его” и др. Един от учредителите на Българска Винена Академия.

Винена 2023

Винената прогноза на Яна Петкова за 2023 година.

Унгария на виното - красива и своенравна

Светът знае малко за Унгария и нейното вино. Може би дори по-малко, отколкото за българското. А и унгарците не горят от желание да се популяризират.

Хейман–Льовенщайн: (мозелски ризлинг) като никой друг!

Избата Heymann–Löwenstein е базирана в селцето Вининген, Долен Мозел, където са разположени едни от най-стръмните лозя на Мозел.

Винената 2018 година

Каква беше 2018 година за виното в България и какви се очертават тенденциите за 2019? Анализ на Яна Петкова.

Още нещо за минералността във виното

Концепцията за минералността е една от най-противоречивите в дегустацията на вино и макар терминът „минерален“ да се чува често сред винените среди, обяснението за наличието и възникването му в най-добрия случай е по-скоро емоционално, отколкото научно.

Ramos Pinto - една дегустация, която провокира всички наши сетива

Винаги когато дегустирам вината на изба със собствен музей и реколти от времето малко след Освобождението на България се настройвам някак си благочестиво. 1 декември 2016 се погрижи за съвсем навременната преди Коледните празници доза благочестивост с дегустация на вината на португалската къща Ramos Pinto.

Една вълнуваща среща с вината на Marqués de Murrieta

Какво предизвиква главоболието от червено вино

Предполагам, че надали има винен човек, който да не се е събуждал на следващата сутрин с глава, стегната от клещите на обилна винена вечер. Докато очите правят опит за отваряне, мозъкът, доколкото го има в този момент, се опитва да разбере къде точно е била грешката. Многобройните видове вина? Количеството? Шумът или пък цигареният дим (последното особено българска, но реална подробност на събиранията)?

Bollinger - шампанското на агент 007

Когато имаш сертификат за дворцов доставчик на Бъкингамския дворец от 1884 година насам и си питието на агента от същата държава с планетарно познатото кодово име 007, може да се приеме, че се намираш във Винената зала на славата на последните два века и рядко някой може да каже нещо ново и впечатляващо за теб.

Напред към историята - ферментация и отлежаване в глина и бетон