Начало - Статии и новини - Как се прави виното - Как се прави бяло вино
Как се прави виното
   

Как се прави бяло вино

27 януари 2010, Юлия Костадинова

Как се прави бяло вино?

Който е измислил термина бяло вино горе-долу е бил далтонист. Достатъчен е един поглед, за да разберете, че то не е бяло, а жълто. Само че вече всички сме свикнали с този израз, така че си остава бяло вино.
Бяло вино обикновено означава, че виното в чашата ви е обагрено от много светло жълто до кехлибарено.

Виното може да стане бяло по два начина. Първо, бялото вино се прави от бяло грозде.
Вторият начин е малко по-сложен. В процеса се използва червено грозде - но само сок от червеното грозде, а не ципите. Сокът на повечето видове червено грозде няма червена пигментация; цвета на виното, най-общо казано се съдържа само в ципите, така че вино, направено само от сока на червено грозде, може също да бъде бяло. На практика обаче много малко бели вина се правят от червено грозде. (Шампанското e едно от изключенията). 

В нормалния случай, когато виното се прави от бял сорт грозде, технологичните стъпки са следните:

Сокът (мъстта) се отделя от ципите и семките веднага след пресоването и ферментира при контролирани ниски температури. В модерните изби гроздето се смачква с пневматични преси, които щадят зърната. Ако се търсят по-плътни и сложни вина, мъстта може да се остави за определено време заедно с ципите. При ферментацията захарите от гроздето се превръщат в алкохол и въглероден двуокис. Процесът се причинява от дрожди – диви, които се намират по повърхността на плода или най-често използваните културни дрожди; това се случва в дъбови бъчви, иноксови или железобетонни съдове.

При съвременните методи за контрол на температурата, ферментацията протича бавно и така се съхраняват максимално ароматите на плода и се получават фини и свежи бели вина. След първата ферментация може да има втора, малолактична или ябълчено-млечна, която дава на вината мекота и усещане за масленост. Въпрос на технологично решение е дали бялото вино ще премине през втората ферментация, тъй като тя отнема малко от свежестта.

Понякога виното се оставя да лежи върху утайката от дрождите – на френски sur lie, което му придава плътност и копринена консистенция. Следва стабилизиране, бистрене и филтриране, за да получим накрая онази бляскава и чиста напитка, която е толкова съблазнителна както с вида си, така и с ароматната си свежест. 

Стилове в бялото вино

Белите вина се разделят на две много общи и основни вкусово-ароматни категории, като се изключат пенливите вина или сладките бели вина, които пием най-често с десерта:

Млади, свежи, плодови, сухи бели вина. Това означава, че виното е леко, свежо на вкус, със запазен плод, без сладост и без характер на дъбова бъчва, в която често вината отлежават. Да, дори и белите отлежават в дъб. Повечето италиански бели вина като пино гриджо и тези от района на Соаве, много от българските бели, доста австрийски грюнери и някои френски бели вина от Сансер, спадат към тази категория.

Пикантни, плътни, сухи бели вина с по-мощно тяло и вкус, оформен от характера на дъбова бъчва. Такива са много от скъпите френски шаблита, калифорнийски шардонета и добрите бели от Новия свят изобщо.

Винаги ли може да се пие бяло вино?

Можете да пиете бялото вино по всяко време - което за повечето хора означава без храна или с по-леки ястия.

Белите вина често се смятат за аперитивни вина, т.е. вина, които се пият преди хранене, вместо коктейл или на празненства.
Много хора обичат да пият бели вина при горещо време, защото те са по-освежаващи от червените, а и обикновено се пият охладени.
Съветваме ви да сервирате белите вина охладени, но не леденостудени. Понякога в ресторантите ги поднасят прекалено студени и се налага да поизчакате, докато виното се стопли, за да може да се усети аромата. Все пак ароматите са това, което най-вече ни очарова в божествената напитка.
Предложения за храни, които са подходящи за консумиране с бяло вино, може да намерите в секцията Комбиниране на вино и храна.
 

Подобни статии:

6 свежи български шардонета за чисто удоволствие
Първото бяло вино на Домейн Беса валей се казва Enira White!
Бяло вино или червено? Какво казва цветът на виното за характера на човека?
Шардонето се завръща
Винените региони в Германия