Начало - Статии и новини - Места - Вино срещи на Северозапад III: Дос Аламос и Бонония Естейт
Места
   

Вино срещи на Северозапад III: Дос Аламос и Бонония Естейт

18 февруари 2021

Продължаваме с поредицата от публикации, в които ви разказваме какво научихме при нашата DiVino обиколка в края на лятото на 2020 из винарските изби на Северозапада: Видинска гъмзаНовоселска гъмзаНово село, Бонония Естейт, Дос Аламос, Шато Бургозоне, Боровица, Магура, Типченица, винените проекти Понте Дио, Вида, Врачанска теменуга и Веселите винари, както и Семейни лозя и винарна Хараламбиеви.

Тук обект на нашия кратък винен пътепис са Бонония Естейт в село Кошава на дунавския бряг североизточно от Видин и Дос Аламос край село Неговановци - на север от големия ни дунавски град.  

Дос Аламос - под живителните сенки на две тополи

Свикнали сме да мислим за българския Северозапад като за беден регион, в който от години в икономически план почти нищо не се случва, но това изобщо не е така във винено отношение. Множеството подразделения на бившия голям соц винзавод Новоселска гъмза днес живеят нов собствен разнолик живот и много от тях, напълно обновени като Dos Alamos, са се превърнали в притегателните атракциони на региона, заради които си струва да преодолеете трудния път и лошата инфраструктура.

Веднъж попаднали в село Неговановци, община Ново село, ще може да съпреживеете пълната промяна на малката и красива винарна Dos Alamos, която като пъстра пеперуда се е измъкнала от какавидата на едно от старите подразделения за първично винопроизводство на бившата многомилионна изба Новоселска гъмза.

Собственикът ù Петко Мичев, човек с богат житейски и бизнес опит в страни като Мексико, Перу, Чили, Куба и др., споделя, че за винената глава в историята на неговия живот са го вдъхновили любовта му към виното и романтичните американски холивудски филми за вино. Така със завръщането му в България през 2014 стартира винарска изба Dos Alamos. Кръстници на винарната, в превод от испански Две тополи, са двата огромни вековни кавака, които като стражи са застанали пред входа на красивата изба. 

Засаждането на първите лозя започва през 2010 с лозички от Италия. Днес винарната разполага с близо 20 ха лозе, разделено в два масива – единият е на знаменития за региона хълм Бачовото, а другият – в непосредствена близост до винарската изба. Разпределението между червени и бели сортове е почти поравно, а сред лозята им ще намерите както местните гъмза и рубин, така и мерло и каберне фран, а от белите – совиньон блан, семийон и траминер. Годишният капацитет за обработка на избата е около 300 тона грозде.

Вината на Dos Alamos се стремят към елегантния, фин и деликатно плодов стил, който е логично характерен за вината от региона. Особено впечатляваща е Bachovoto Vineyard Gamza – чиста, ефирна и гладка, свежа и фина, една семпла и ефектна гъмза, великолепно проявление на този нелесен местен сорт, който би трябвало да се превърне във винен магнит на Северозапада.

Бъдещето на винарната собствениците ù свързват с винен туризъм. В проект е построяването на спа хотел с 2 басейна, които ще посрещат гости целогодишно и ще предлагат, както правят и досега, луксозни винени дегустации за пътниците на туристическите кораби по Дунава. 2020 обърка плановете и на местните винари, тъй като туристическият поток по Дунава почти пресъхна. Предходните години обаче над 360 пасажерски кораба са акостирали на българските дунавски пристанища с туристи от САЩ, Австралия, Великобритания, Китай и др., почти по един всеки ден от годината. На тях и на всички свои други гости винарна Dos Alamos може да предложи незабравими дегустации в изисканата си професионална дегустационна зала, където ще ви изненадат не само с хубави вина, но и с истински исторически артефакти от римско време, намерени в лозята им.

Домакините подбират към вината си вкусни традиционни специалитети, предлагат още изнесени дегустации в крепостта Баба Вида, както и разходки с яхта по река Дунав с дегустации на борда. След като опитахме, от първо лице, ви казваме, че това е преживяване, което не бива да пропускате!

Бонония Естейтмясто с история и енергия за модерно вино

При обиколката ни във видинския вино край и по-точно северно и северозападно от Видин, в така нареченото Златорожие, не успяхме лично да посетим Бонония Естейт, защото там текат бурно строителство и преустройство. 3D проектът дава обща представа как приблизително ще изглежда комплексът на винарната, който по план ще бъде готов в края на 2021.

Но тук ще ви разкажем за винарната с помощта на нейния производствен директор, известния на всички в света на българското вино енолог, Стефан Пирев.

Разположена на  самия  бряг на величествения син Дунав между селата Гомотарци и Кошава, винарната е създадена в далечната 1895 г. Мястото с вековна история може да се нарече сакрално за българското винарство. А рестартирането започва преди няколко години, когато Ангел и Ивайло Йотови, пленени от природните красоти, решават да инвестират в осъвременяването на старите избени помещения и изграждане на съвременна винарна с хотелски комплекс.

Началото е поставено през 2013 със засаждане на собствени лозови насаждения, които към момента възлизат на 140 ха. Капацитетът на новата модерна изба е 270 тона вино годишно. Работи се само с грозде от собствените лозя, в които се отглеждат 20 сорта. Логично за Севера на страната превес имат белите – те са около 75%. Обемът на съдовете за винификация е съобразен с големината и разположението на парцелите от различните сортове. Ето защо може да се каже, че това е един съвременен, иновативен и в същото време практичен проект, в който всичко е подчинено на технологичните изисквания. Бонония, с нейния солиден хотел като шато на красивия дунавски завой, обещава да стане едно от най-интересните места за винен туризъм у нас.

Винарната работи усилено за възраждане значимостта на местната икона – гъмзата. Издирените от стари лозя калеми са култивирани в Италия и Германия, като подложките са изцяло съобразени с особеностите на почвата. Този процес ще продължи и през следващите години. 

Асортиментната структура включва две серии вина: Istar и Gomotartzi, както и самостоятелно гъмза Bononia Estate и розе Ooh La la. Стефан Пирев се включва към екипа през 2018, което му позволява да направи промени по проекта, съобразени с неговите разбирания. 

Истински щастлив съм, че срещам пълно съдействие и подкрепа от страна на инвеститорите, за да стане избата една от емблемите на българското винарство, споделя известният ни енолог. Стилистиката на вината изцяло е съобразена със съвременните изисквания, които хората с богата винена култура изповядват. Ние ще правим вина не еднодневки, а  такива, които с потенциала си се запазват и търпят положително развитие в бутилката години наред. Тероарът дава необходимите предпоставки за това, останалото е прецизност в технологията.

Bononia Estate Gamza 2018 беше единствената гъмза, класирана в последното издание на DiVino Top 50 - за 2019. Виното е един модерен прочит на деликатния ни местен сорт – елегантна сортова гъмза, която определено работи за винения имидж на страната ни по широкия свят.

 

По темата работиха (в азбучен ред): Веселина Маринова, Вили Гълъбова, Емил Коралов, Ефросия Благоева, Ирина Софранова, Юлия Костадинова, Яна Петкова, Ясен Бориславов