Начало - Емил Коралов
Автори в Дивино

Емил Коралов, идеолог и издател на DiVino.bg и DiVino Magazine; издател на “Бакхус” от самото му създаване до 2007 година, основател на Vintage Club, конкурсите “Ресторант на годината Бакхус-Chivas Regal” и “Българско вино на годината”. Заклет ценител на виното, дегустатор с дългогодишен опит, в момента преди всичко се занимава с мениджмънта на проектите на Gourmet Publishing, част от което е и DiVino.bg. Организатор на форума на българското вино DiVino.Taste и един от учредителите на Българска Винена Академия. 

Saint Rosaline, един от лидерите в Прованс

Château Sainte Roseline вече е сред лидерите в Прованс, които дърпат напред и нагоре цялата категория.

Miraval, един специфичен РОЗЕ феномен

Miraval и Château Miraval са един специфичен РОЗЕ феномен.

Прованс е голям и розето дебне отвсякъде

Прованс е голям и розета дебнат отвсякъде.

Next Best Thing, или Елена Брукс

Châteauneuf-du-Pape - една славна апелация!

През XІV век папата се мести. От Рим в Авиньон. Очевидно не завинаги, но цели 67 години Римокатолическата църква се ръководи оттам. Преместването е при папа Климент V. Той е французин, избран през 1305 и преместил управлението на Римокатолическата църква през 1309. За причините, който иска, може да се поразрови в интернет или в книгите.

Иво Върбанов за своята нова винена съдба

Иво Върбанов не е обичайният винар. Нито пък е обичайният ценител на вино, а това от самосебе си определя и факта, че не е обикновен музикант. Когато един запален поклонник на виното, който освен това е професионален и (не само според нас, а в международен план) великолепен изпълнител на пиано засади лозе, това го превръща в особен вид винар. Къде в това сложно уравнение се намира личността на Иво Върбанов, кои са нещата, които не знаехме за него, макар да го наричаме приятел, и дали успехът на първите му три вина е случаен, решихме да намерим отговора директно “от извора”.

Тоскана

Тоскана е сред най-разнообразните и значими области за италианското вино, където се получава оптималната комбинация на местни и международни сортове, разположени на много различни тероари. През втората половина на ХХ век тя успя да измине пътя от невзрачно качество до създаване на ярки международни звезди като Sassicaia, Solaia и Ornellaia. Не случайно ги наричат Супертоскански (Supertuscan) заради невероятните им ароматни и вкусови характеристики, съчетани с потенциал за отлежаване.

Пиемонт

Пиемонт или Пиемонте, както се произнася на италиански името на областта, означава "в подножието на планината". В случая планината са Алпите, които обграждат района; така се образува почти постоянна сянка, а през зимата - искрящо бял хоризонт. Граничи с Лигурия, Франция, долината Аоста и Швейцария, а на изток се разгръща по течението на реката По.

На винен тур в Напа и Сонома

Да отидете до Калифорния в днешно време не е особено трудна задача. Ако сте вече там, да стигнете до Напа е съвсем лесно. След това обаче става трудно. Трудно, защото възможностите, които имате за посещения на винарни, са огромни, а времето обикновено е малко. Губите два-три дни, за да се ориентирате, и изведнъж се оказва, че трябва да си тръгвате. Разказвайки за личните си преживявания в Напа и Сонома, ще се си позволя да ви дам и някои напътствия как да прекарате там така, че да не съжалявате за десетте хиляди километра, които сте пропътували.

Испания

В Европейския съюз, а и в целия свят Испания е страната с най-много земя, заета с лозя (1 154 000 ха през 2005 година). Въпреки този факт тя е едва на трето място по производство на вино след Франция и Италия с рекорден износ. Причината е в ниските добиви, заради горещия и сух климат, характерен за Пиренейския полуостров.