Начало - Вили Гълъбова
Автори в Дивино

Вили Гълъбова е винен експерт с международен опит и признание, един от учредителите на Българска Винена Академия. Тя е първата българка, обучавана в най-престижната образователна институция за вино в света - Institute of Masters of Wine и е първият, все още единствен, български международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, UK. В досегашната си практика има проведени над 300 тренинга. Вили е част от постоянния дегустационен панел на сайта Divino; дегустирала е за сп. „Бакхус” и участва в месечните дегустации към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки „Винен индекс”. 

Шардонето се завръща

Шардонето се завръща победоносно на световната и на българската винена сцена - в цялата си многоликост и стилово разнообразие, както разказва и доказва Вили Гълъбова.

Uva Nestum Wine&SPA

Кавказки винени приказки

Една анасонова вечер с Yeni Raki в Chef’s

След години опитване на безброй вина и хиляди други напитки си мислех, че много малко неща в тази област могат да ме изненадат. Но в живота обикновено е така, тъкмо си си повярвал и хоп зад ъгъла дебне изненада. Този път изненадата бе не каква да е, а лъвска и изключително приятна. Защо лъвска? Защото комшиите ни в Турция наричат националната си анасонова напитка Yeni Raki лъвско мляко (aslan sütü), заради високия алкохолен градус, който понякога достига 80% и защото, разреждайки я с малко вода по обясними причини, тя добива един нежно облачно млечен вид.

Новите бели вина на новия свят

Реколта 2014 ще остане в историята като едно от нелюбимите деца на винарите в Европа. Но дали това е така и в южното полукълбо, се питах преди в DiVino да дегустираме над 20 бели вина нов свят от реколта 2014.

За Южна Африка, като винарска страна с вековна история

Винопроизводството в Южна Африка има една любопитна черта, която го отличава от всички останали страни по света, а именно, че знае точната си рождена дата. Това се дължи на записките на Ян ван Рийбек, представител на Холандската източноиндийска компания и първи губернатор на Кейп, който на 2 февруари 1659 е записал в дневника си: “Днес с божията помощ за първи път направихме вино от гроздето на Кейп.”

Мавруд и блендове с мавруд

Българският рубин и неговите блендове

През 2010 в анкетата, която тогава проведохме сред читателите на DiVino, рубинът се оказва най-харесваният български сорт, като изненадващо изпреварва традиционните местни лидери мавруд и мелник. Дали 4 години по-късно тази тенденция се е запазила? И как изглеждат актуалните вина от този сорт? Това бяха въпросите, които най-много ме вълнуваха преди тематичната ни дегустация на вина от сорта рубин и неговите блендове.

Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат

Вече е известен изборът на СЕБ (Съюз на енолозите в България) за Енолог на 2014 и това е Стоян Стоянов от Винпром Карнобат. Тази година конкурсът се проведе с нов регламент, според който номинациите бяха направени не от самата гилдия, а от институции като Националната лозаро-винарска камара, Института за изследване на вина и спиртни напитки, Българската асоциация на независимите лозаро-винари и винени медии като DiVino и apollowine.

Тосканска разходка с вината на Banfi